Grote cultuurverschillen binnen spoedposten (aflevering 4)

spoedeisende-hulpEen spoedpost heeft grote voordelen voor patienten en minder economische voordelen. (zie ook vorige berichten over dit onderwerp). De cultuurverschillen tussen huisartsenposten en SEH’s zijn groot. Als zij samen gaan moeten die wel overbrugd worden.

Ik noem enkele verschillen. Ten eerste werken huisartsen zich meestal een slag in de rondte om de wachtkamer van de HAP leeg te houden. Zij ervaren een hoge subjectieve werkdruk bij een volle wachtkamer. Op de SEH zijn wachttijden voor patienten veel meer geaccepteerd. Zij wachten soms uren op de uitvoering van een diagnostische procedure zoals het maken van een röntgenfoto of een scan.

Een tweede verschil betreft het wel of niet afhouden van het zorggebruik. Wie zich meldt bij een SEH, krijgt altijd een arts te zien. Een Huisartsenpost is terughoudender. De triagisten stellen nadrukkelijk de vraag of de hulpvraag uitstelbaar is tot de volgende dag als de gewone huisarts weer beschikbaar is.

Het derde cultuurverschil betreft de medische benadering. Zwartwit gesteld geldt bij de huisartsenpost: iemand is gezond tenzij er klachten zijn. Bij een SEH geldt: iemand is gezond als bij aanvullend onderzoek niets te vinden is.

Ten vierde zijn er cultuurverschillen in uiterlijke symbolen. Ook weer zwartwit gesteld: op de SEH lopen alle professionals haastig in witte jassen, flikkeren PC’s en staan overal apparaten. Op de huisartsenpost heerst ogenschijnlijk de rust. Triagisten luisteren geconcentreerd en vragen de telefonische hulpvraag uit. Huisartsen blijven in hun spreekkamer, komen er niet uit, drinken aldaar hun koffie en gebruiken hun lunch.

Hoe die verschillen zijn te overbruggen komt aan de orde in de volgende aflevering over dit onderwerp. Graag ontvang ik reacties van lezers met andere cultuurverschillen binnen het nieuwe fenomeen van spoedposten. Deze serie minicolleges op afstand via het internet gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing lees de uitgebreide brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Noot van de redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health
in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen