Erasmus MC opent speciale kamers voor palliatieve hoofd-halskankerpatiënten

Array

Aparte kamers voor een rustig verblijf voor hoofd-halskankerpatienten in laatste levensfase
pallatieve-zorgErasmus MC opent op 29 juni twee speciale kamers voor hoofd-halskankerpatienten in de laatste levensfase. In de nieuwe kamers is alle zorg erop gericht de kwaliteit van de laatste levensfase van palliatieve patienten en hun naasten zo hoog mogelijk te houden. De zorgverleners beperken medische handelingen tot het noodzakelijke niveau en leggen meer nadruk op extra aandacht en het bieden van een luisterend oor aan de patient en diens naasten. Tot voor kort lagen palliatieve en curatieve patienten gezamenlijk op zaal, waardoor een rustig verblijf voor palliatieve patienten niet optimaal kon worden aangeboden.

In Nederland is de zorg voor patienten met tumoren in het hoofd-halsgebied geconcentreerd in academische ziekenhuizen en gespecialiseerde centra. Er zijn er meer dan twintig verschillende disciplines betrokken bij de behandeling van hoofd-halskankerpatienten. Door de locatie van tumoren worden deze patienten geconfronteerd met problemen met eten, drinken, praten, slikken en ademen. Jaarlijks worden in het Erasmus MC op de Centrumlocatie en in de locatie Daniel den Hoed ruim vijfhonderd nieuwe patienten met een hoofd-halstumor behandeld. Zo’n 30% van de hoofd-halskankerpatienten belandt binnen het jaar in de palliatieve fase, de periode vanaf de diagnose van een niet te genezen tumor tot en met het overlijden van de patient.

In deze fase van het ziekteproces is de behandeling gericht op verlichting van de lichamelijke en psychosociale klachten. Genezing van de patient wordt niet meer nagestreefd. “Wij willen palliatieve patienten een rustig verblijf bieden zonder onnodige medische interventies. Drie keer per dag temperatuur opmeten bijvoorbeeld is belastend voor deze mensen. Beter is dat de verpleegkundige even naast het bed komt zitten en extra tijd neemt voor de patient en diens naaste”, zegt dr Lilly-Ann van der Velden, KNO-arts en Hoofd-halschirurg Erasmus MC Rotterdam. “De nieuwe kamers betekenen dus ook een nieuwe werkwijze, die wij nu structureel kunnen inzetten. Er is extra aandacht voor psychosociale ondersteuning, extra trainingen in het luisteren naar de patient en de patient mag gewoon uitslapen als hij dat wil. Het is onzin om deze patienten standaard vroeg in de ochtend te wekken.”

De inrichting van de kamers laat zich het best omschrijven als sfeervol en huiselijk en kan zoveel mogelijk worden aangepast aan de wens van de patient. Hij kan eigen spullen meenemen, televisie en dvd’s kijken. Tevens kunnen naasten bij de patient overnachten.

De kamers zijn mede mogelijk gemaakt door individuele donaties en Stichting Roparun.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen