Wet Gelijke Behandeling van gehandicapten en chronisch zieken nog onbekend

Array

rolstoelDe Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) is weinig bekend, ook bij gehandicapten en chronisch zieken. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

Vanaf eind 2003 geldt de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronisch ziekte (de WGBH/CZ) uitsluitend voor de aandachtsgebieden arbeid en beroepsonderwijs. Het ministerie van VWS heeft gevraagd om een onderzoek (evaluatie) naar de werking van de wet. Het evaluatierapport `Beperkingen, recht en gelijkheid’ van het Verwey-Jonker Instituut geeft een goed beeld van de stand van zaken. De CG-Raad heeft meegewerkt aan het onderzoek. Op 23 juni werden de resultaten aangeboden aan staatssecretaris Bussemaker van VWS.

Conclusies

De WGBH/cz beoogt het bestrijden van discriminatie van de doelgroepen en gelijke behandeling, als voorwaarde voor deelname aan de samenleving. De voornaamste conclusies uit de evaluatie: de wet is juridisch goed uitvoerbaar; de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) kan ermee uit de voeten. Maar de wet wordt lang niet optimaal gebruikt. De WGBH/CZ gaat uit van mondige werknemers en studenten, die opkomen voor hun rechten. Zo kunnen leerlingen klagen over ongelijke behandeling als stageplaatsen voor hen ontoegankelijk zijn. Een werknemer met een beperking kan een beroep op de wet doen als voor hem nodige aanpassingen op de werkplek ontbreken. Deze acties worden weinig ondernomen, omdat de wet onbekend is. Uit de evaluatie komt ook naar voren dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de reikwijdte van de WGBH/CZ. Velen denken dat de wet ook betrekking heeft op bijvoorbeeld het openbaar vervoer en goederen en diensten. De CG-Raad onderschrijft de conclusies uit het evaluatierapport. Vanaf maart van dit jaar geldt de WGBH/ZC ook voor het aandachtsterrein `Wonen’ en vanaf augustus treedt de wet in werking voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Reactie en actie

De verantwoordelijke staatssecretaris Bussemaker gaf een reactie op de conclusies uit de evaluatie van de WGBH/CZ. Zij onderkent dat de wet bekender moet worden onder een breed publiek. Dit wil zij bereiken via goede voorlichting zoals een breed te verspreiden brochure en het instellen van een landelijk informatiepunt dat de weg wijst in toegankelijk Nederland. Verder wil de staatssecretaris de mogelijkheden verkennen om de werking van de wet uit te breiden naar `goederen en diensten’ (waaronder bijvoorbeeld verzekeringen vallen). De CG-Raad pleit al lang voor uitbreiding van de werking van deze wet.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het ministerie van VWS; www.minvws.nl en de website van het Verwey-Jonker Instituut: www.verwey-jonker.nl

Lezen

Veel informatie over het thema gelijke behandeling vindt u in de CG-Raad-brochure `Gelijke rechten, gelijke kansen’. U kunt deze uitgave bestellen via de webwinkel van de CG-Raad, deze is bereikbaar via de website van de CG-Raad: www.cg-raad.nl

Bron: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen