Grijpen medici en gebruikers te snel naar antidepressiva?

Array

polypilEr zijn aanwijzingen dat het gebruik van antidepressiva kan leiden tot agressie. Neem de man uit Zwijndrecht die onlangs zijn vriendin, zijn ex-vrouw, twee kinderen en vervolgens zichzelf doodde. In zijn afscheidsbrief schreef hij: “Zit zwaar onder de medicijnen en heb totaal geen emotie. Fluoxetine [Prozac] doet rare dingen met mensen”. Ook in de wetenschappelijke literatuur en bij instanties als het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zijn er aanwijzingen te vinden.

Dit moet consequenties hebben, menen hoogleraar Trudy Dehue, auteur van De depressie-epidemie en hoogleraar Kees van Grootheest, directeur van Lareb, zaterdag 20 juni in NRC Handelsblad.

Artsen zouden antidepressiva terughoudender moeten voorschrijven, patienten zouden er minder gemakkelijk om moeten vragen en er is goede informatie nodig. Het meeste onderzoek naar de effecten is namelijk gedaan met financiele steun van farmaceutische bedrijven en heeft vooral tot doel een geneesmiddel geregistreerd te krijgen. Maar daardoor ontstaat gemakkelijk een te positief beeld, dat nog wordt versterkt als ongunstige uitkomsten ongepubliceerd blijven. Verder moet nagedacht worden over de juridische consequenties van een verband tussen het gebruik van antidepressiva en agressie, vinden Dehue en Van Grootheest. Het kan niet zo zijn dat dit een geldig excuus wordt voor gepleegde geweldsdelicten.

Overigens valt af te raden zomaar met het gebruik van de middelen te stoppen. Men moet het gebruik afbouwen onder begeleiding van een arts.

Het volledige artikel uit NRC Handelsblad kunt u hier nalezen.


Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen