Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen verspreiding Q-koorts

Array

gerdaverburg_De Tweede Kamer wil dat minister Verburg van LNV meer maatregelen gaat nemen om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen. Zo pleitte CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel voor het opschalen van de verplichte vaccinatie van schapen en geiten. De PvdA en de SP vinden Verburg te afwachtend. De minister stelt dat het kabinet al het mogelijke doet om de ziekte aan te pakken. Volgens Verburg zijn er tot nu toe 400.000 doses vaccin ingekocht en dit wordt aangevuld met nog eens 100.000. Daarna zal eerst deze vaccinatieronde worden geevalueerd, voordat er nieuwe maatregelen worden genomen. Een landelijke vaccinatie van de 350.000 geiten en 1,3 miljoen schapen vindt Verburg te ver gaan. Eerst wil zij bekijken hoe de vaccinatie in het zuiden uitpakt, omdat het gebruikte vaccin nog maar net ontwikkeld is.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft zich verbaasd over een schatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het aantal doden door Q-koorts. ,,Daar moet je niet naar gissen. Aan statistische aannames hebben we niets”, zei de bewindsvrouw dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer.
Het RIVM meldde vorige week dat er in de afgelopen twee jaar in Nederland mogelijk vier mensen zijn overleden nadat zij Q-koorts hadden opgelopen. De organisatie zei er wel bij dat er geen zinnig woord is te zeggen over het exacte aantal overlijdensgevallen, omdat niet zeker is of de besmetting de hoofdoorzaak van iemands overlijden was. Naar schatting zijn ruim 1400 mensen dit jaar besmet met Q-koorts, al veel meer dan vorig jaar (998). Verburg spreekt van een ernstig probleem en noemde het ,,een beetje discutabel” dat het RIVM in zo’n situatie met een schatting van het aantal doden komt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen