Victoza® (liraglutide) geregistreerd in Europa

Array

novo-nordiskNovo Nordisk kondigde vandaag aan dat de Europese Commissie registratie verleend heeft voor Victoza® voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij volwassenen. De registratie betreft alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Victoza® is de merknaam die in Europa is goedgekeurd voor liraglutide, de eerste eenmaaldaagse, humane, Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog, ontwikkeld voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. De registratie betreft:

  • combinatiebehandeling met metformine of een sulfonylureumderivaat bij patienten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt bij maximaal verdraagbare doseringen van monotherapie met metformine of een sulfonylureumderivaat en
  • combinatiebehandeling met metformine en een sulfonylureumderivaat of metformine en thiazolidinedion bij patienten bij wie onvoldoende glykemische controle werd bereikt met tweevoudige combinatietherapie.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor Novo Nordisk in het behandelen van diabetes type 2” zegt Mads Krogsgaard Thomsen, Executive Vice President en Chief Science Officer van Novo Nordisk. “Klinische studies met ruim 4500 mensen met diabetes type 2 toonden aan dat Victoza® de bloedglucose significant verlaagt en leidt tot gewichtsafname, met daarbij een laag risico op hypoglykemie. Op basis van deze gegevens zijn wij ervan overtuigd dat Victoza® een waardevolle nieuwe behandeloptie is voor mensen met diabetes type 2.”

Novo Nordisk zal Victoza® deze zomer in Groot-Brittannie, Duitsland en Denemarken introduceren. Andere Europese landen zullen in de tweede helft van 2009 en in 2010 volgen.

De registratie in Europa heeft geen invloed op de verwachtingen voor de financiele resultaten van Novo Nordisk voor 2009. Novo Nordisk zal op 6 augustus 2009 een update geven van de verwachte financiele resultaten van het bedrijf voor het jaar 2009. Tegelijkertijd zullen de financiele resultaten voor de eerste helft van het jaar gepubliceerd worden.

Over Victoza®
Victoza® is de eerste eenmaaldaagse, humane Glucagon-Like Peptide-1 (GLP-1) analoog die ontwikkeld is voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Victoza® stimuleert de afgifte van insuline voornamelijk bij hoge bloedglucosewaarden. Gewichtsverlies wordt toegeschreven aan het feit dat Victoza® de maagontlediging vertraagt en een verzadigd gevoel na de maaltijd geeft. Victoza® wordt op een natuurlijke wijze in het lichaam afgebroken en wordt niet renaal uitgescheiden.

In het klinische ontwikkelingsprogramma, dat werd uitgevoerd bij meer dan 4500 patienten, bleek Victoza® een gunstig benefit-risk profiel te hebben. Het werd vergeleken met veelgebruikte diabetes geneesmiddelen zoals een sulphonylureum, thiazolidinedion, insuline glargine en exenatide.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen