Veel aandacht voor patiëntveiligheid in ziekenhuizen

Array

patientveiligheidIn haar rapport ‘Invoering veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen komt op gang’ constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de Nederlandse ziekenhuizen goed op weg zijn met het implementeren van een veiligheidsmanagementsysteem, maar dat op punten nog extra inspanning nodig is.
Gita Gallé, directeur van de NVZ , kan zich in deze conclusie wel vinden. “Wij liggen goed op schema met het Veiligheidsprogramma ‘voorkom schade, werk veilig’. Zoals afgesproken zullen ziekenhuizen eind 2012 beschikken over een gecertificeerd en/of geaccrediteerd veiligheidsmanagementsysteem. Een dergelijk systeem heb je nodig om de afspraak na te komen die we maakten met de minister en de Inspectie om de onbedoelde en vermijdbare schade met de helft terug te brengen.”

De Inspectie bezocht begin dit jaar een twintigtal ziekenhuizen om te toetsen of men de implementatie van het veiligheidsmanagementsysteem goed ter hand heeft genomen en de door het Veiligheidsprogramma gestelde tussentijdse mijlpalen heeft behaald. De Inspectie vindt dat de ziekenhuizen zonder uitzondering veel aandacht besteden aan patientveiligheid  en dat er overal goed wordt omgegaan met het analyseren van incidenten en het naar aanleiding daarvan aanbrengen van verbeteringen. Meer aandacht is nodig voor het vooraf inschatten van risico’s om zo incidenten te voorkomen. Ook de groep arts-assistenten vraagt nog extra inspanning omdat die, zo blijkt uit het inspectieonderzoek, nog te weinig participeren in het veiligheidsprogramma.

Nu gaan uitvoeren
“Daar heeft de Inspectie inderdaad een punt,” zegt Bart Heesen, directeur van de Orde van Medisch Specialisten. “Arts-assistenten zijn de medisch specialisten van de toekomst en dus een belangrijke groep. Die bereiken we kennelijk nog niet voldoende en daar moeten de medische staven van ziekenhuizen zich dus extra voor gaan inspannen.” Ook de Orde en De Jonge Orde zullen extra aandacht gaan besteden aan het betrekken van deze groep artsen bij het programma.

“En wat het vooraf risico’s bekijken betreft, de zogenoemde prospectieve risico-inventarisatie, dat is logisch dat die nog op gang moet komen,” vult Gita Gallé aan. “Ieder ziekenhuis begint met het onder de loep nemen van zaken die al gebeurd zijn en te kijken waar dat fout is gegaan en hoe dat beter kan. Heb je dat eenmaal goed onder de knie, en dat hebben de meeste ziekenhuizen nu wel, dan is de volgende stap het vooraf bekijken van je proces en bedenken waar het fout zou kunnen gaan. De ziekenhuizen zijn al wel toegekomen aan het beschikbaar hebben van instrumenten en het volgen van training. Nu is het zaak dergelijke inventarisaties ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren.”

Cultuur essentieel
Een ander punt van aandacht voor de ziekenhuizen is de cultuur. De partners van het Veiligheidsprogramma vinden net als de Inspectie dat de cultuur essentieel is voor een goed functionerend veiligheidsmanagementsysteem. Alle ziekenhuizen zetten in op een goede samenwerking, een open communicatie en een uitnodigend klimaat om incidenten te melden. Tegelijkertijd is de praktijk weerbarstig, net als in de chemische industrie kost een cultuurverandering tijd. Vanuit het programma is zojuist een theatermuziekvoorstelling Dag & Nacht beschikbaar gesteld voor de ziekenhuizen om het gesprek over cultuur te ondersteunen.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen