Duitse geïntegreerde diabeteszorg nu al goedkoper

Array

geldIn 2006 en 2007 waren de kosten per diabetespatient in DMP’s  5% tot 9% lager dan per diabetespatient in de gebruikelijke zorg. De kosten voor ziekenhuisopnamen waren veel lager (14,2% respectievelijk 9,2%). De kosten per diabetespatient voor insuline en bloeddrukverlagers waren hoger per patient in een DMP dan bij gebruikelijke zorg.

Deze resultaten toonde de Heidelbergse hoogleraar en huisarts Szecsenyi  tijdens een congres in Berlijn op 29 en 30 juni (zie uitvoerig bovenstaand bericht). Ondergetekende was aanwezig bij de presentatie. Hij bleef achter met twee vragen die niet beantwoord werden.

Ten eerste verwacht hij pas een daling van de ziekenhuiskosten na acht tot tien jaar, als de incidentie van late complicaties van diabetes gaat dalen dankzij de goede ketenzorg in de DMP’s. Maar de ziekenhuiskosten dalen nu al.

Ten tweede blijken de kosten per Duitse diabetespatient in een DMP ongeveer tweemaal zo hoog te zijn dan in de Nederlandse gebruikelijke zorg. Guus Schrijvers vermoedt dat dat samenhangt met het feit, dat de diabetesconsulten in Duitsland vooral door artsen en niet door verpleegkundigen wordt gedaan: artsen verdienen meer.

Dit was een van de hot topics op het Berlijnse congres: in welke mate kunnen verpleegkundigen consulten overnemen. De Power Point presentaties van Szecsenyi, van alle andere Berlijnse inleiders en ook van ondergetekende treft u aan op www.aok-gesundheitspartner.de , klik op AOK-Konferenz zur Versorgung chronisch Kranker: Studien belegen Erfolge der DMPs.

Op het congres van het International Network of Integrated Care op 5 en 6 november te Wenen komen medewerkers van Szecsenyi tegen die tijd alle beschikbare resultaten toelichten in vier lezingen. Wilt u naar dit congres met overzichten van resultaten van verbeteringen in de chronische zorg in Europa en Noord Amerika? Surf dan naar www.integratedcare.eu ,  lees de brochure en meld u  aan.

Voor het vierde nationale ketenzorg congres op 2 juli 2010 op het UMC Utrecht heeft Guus Schrijvers Joachim Scenenyi en AOK topeconoom Evert Jan van Lente  uitgenodigd als plenaire sprekers. Noteer alvast die datum.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen