UMCG groeit in 2008 naar meer dan 10.000 medewerkers

Array

UMCG belangrijk voor economie Noord-Nederland
umcgHet totaal aantal medewerkers van het UMCG is in 2008 met bijna 250 personen gestegen naar 10.032. Het betreft daarbij vooral hoogwaardige functies voor fundamenteel en langlopend onderzoek. Het UMCG is daarmee de grootste werkgever en een belangrijke economische motor van Noord-Nederland. In 2005 bedroeg het totaal aantal medewerkers van het UMCG nog iets minder dan 9000 medewerkers. Deze structurele groei in werkgelegenheid is vooral te verklaren door de sterk toegenomen onderzoeksactiviteiten. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2008 van het UMCG.

Het UMCG heeft een goed jaar achter de rug. Het UMCG is er in 2008 opnieuw in geslaagd te groeien in de patientenzorgactiviteiten. Het totaal aantal opnames steeg met 4 %, het aantal polibezoeken met 8 % en het aantal dagbehandelingen met 9 %. Ook was er een groei in de topklinische zorg. Tegelijkertijd werd de gemiddelde verpleegduur teruggebracht van 10,0 naar 9,6 dagen.

Op het gebied van onderzoek is het aantal wetenschappelijke publicaties met bijna 10% gestegen tot 1683; ook de impact en het aantal citaties van die publicaties nam toe. Er waren in 2008 in totaal 112 medische promoties. De stijgende lijn van de afgelopen jaren over verworven subsidies (tweede, derde en vierde geldstroomprojecten) is gecontinueerd.

De studie Geneeskunde in Groningen is als beste Geneeskunde-opleiding gewaardeerd in de Keuzegids Hoger Onderwijs; van alle academische opleidingen in Nederland behaalde deze de vijfde plaats. In 2008 is een groei in het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten in onze regio gerealiseerd; ook is de opleidingscapaciteit gegroeid van gespecialiseerde zorgfuncties, zoals IC verpleegkundigen en OK personeel.
In een medewerkertevredenheid onderzoek eindigde het UMCG in de categorie Goud, met een 7,7 voor algemene tevredenheid.

Healthy Ageing
Voor de primaire activiteiten van het UMCG patientenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding is als centraal thema gekozen voor ‘gezond ouder worden’, ofwel ‘Healthy Ageing’. In het onderzoek naar gezond ouder worden staat niet alleen de vraag centraal waarom mensen chronische ziekten krijgen. Het UMCG geeft ook veel aandacht voor het basale onderzoek naar de vraag waarom sommige mensen ook nog op oudere leeftijd gezond zijn, terwijl anderen al op jeugdige leeftijd met ziekte te maken krijgen. De missie en visie van het UMCG zijn vertaald in projecten als Eriba (European Research Institute of the Biology of Ageing), GiHA (Groningen Institute Healthy Ageing research), LifeLines – een grootschalig cohortonderzoek onder de bevolking van Noord-Nederland – en onderzoek naar de haalbaarheid van de komst naar Groningen van een protonenfaciliteit, als aanvulling op de conventionele bestralingstherapieen. In 2008 zijn belangrijke stappen gezet op al deze terreinen; specifieke subsidies zijn aangevraagd en in onderzoeksgroepen is meer aansluiting bij bestaand internationaal onderzoek.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen