Patiënt die meebeslist is goedkoper en beter af

Array

sdmShared decision making (SDM) is een vakterm, die de koppeling aanduidt tussen enerzijds wetenschappelijk bewezen geneeskunde en anderszijds de voorkeuren van de patient. In de USA bestaan verschillende onderzoeksgroepen die zich hiermee bezig houden. SDM gaat verder dan het toestemmingsvereiste, zoals in de Nederlandse WGBO vastgelegd. Patienten krijgen in een aantal sessies, eventueel ondersteund met een DVD film en gesprekken met collega-patienten, informatie over diagnose, prognose, de therapie en de bijwerkingen daarvan.

Uit onderzoek blijkt dat SDM-patienten met kanker vaker afzien van een chemokuur of andere vormen van verdere behandeling. Ook blijkt bij deze patienten een betere kwaliteit van leven: men blijft achter de genomen beslissing staan en accepteert de ziekte beter.

Al deze informatie kreeg ik van Paul Wallace, oncoloog en directeur Zorginnovatie bij Kaiser Permanente te Californie. Wallace bezocht van 2 tot en met 4 juli het Julius Centrum. Hij en ik waren het met elkaar eens dat SDM een hoge mate van professionaliteit bij de arts veronderstelt. Deze mag in de SDM een ingreep niet opdringen (vanwege een tarief voor die ingreep) en ook niet afhouden (vanwege krappe budgetten voor  bijvoorbeeld chemokuren).

Op het Julius Centrum is dr. Gerdien de Weert expert in onderzoek naar SDM. Haar emailadres is [email protected] . Wie zich wil orienteren op Amerikaanse literatuur en websites surft naar www.fimdm.org . De middelste letters staan voor Foundation of Informed Medical Decision Making.
Guus Schrijvers

Noot redactie: Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen