Thema-avond over anorexia bij de KRO

Array

40.000 mensen lijden aan anorexia
jessica-villerius-en-melanie-onder-een-boomVolgens deskundigen sterft er in ons land elke week wel een meisje aan de gevolgen van anorexia. De vermageringsziekte is daarmee de meest dodelijke psychische aandoening. Documentairemaker Jessica Villerius (zelf ex-anorexia patient) portretteerde acht jonge vrouwen die leven en overleven met de ziekte.

EénVandaag sprak met Villerius. Haar film ‘Vel over Probleem’ wordt vanavond door de KRO uitgezonden.

KRO brengt thema-avond over anorexia met Yvon Jaspers (woensdag 15 juli)

Centraal staat KRO 3Doc: Vel over Probleem

De KRO brengt op woensdag 15 juli op Nederland 3 een thema-avond over anorexia. Centraal staat de 60-minuten durende documentaire KRO 3Doc: Vel over Probleem. Daarin dringt maakster Jessica Villerius diep binnen in de wereld van anorexiapatienten. Villerius volgt een aantal meiden in hun strijd tegen deze dodelijke ziekte; de jongste is 11 jaar oud. Omdat Villerius zelf met een eetstoornis heeft gekampt zijn de patienten in de documentaire ongekend openhartig tegen haar. Na het vertonen van de documentaire praat Yvon Jaspers in de studio na met de maakster en een aantal betrokkenen.

In Nederland lijden tienduizenden mensen aan een eetstoornis, maar volgens Villerius wordt de ziekte nog veel vaker niet herkend door hulpverleners. Vast staat wel dat het de meest dodelijke psychische aandoening is. Villerius: “Ik heb hulpverleners aangetroffen die heel erg ver gaan met hun persoonlijke inzet. Maar ze lopen aan tegen een chronisch geldtekort. De wachtlijsten zijn enorm.”

Bijzonder is dat alle eetstoornisklinieken die werden benaderd voor medewerking onvoorwaardelijk toestemming gaven om de therapiesessies te filmen. Villerius mocht overal bij zijn, en dat levert soms hartverscheurende taferelen op. Villerius: “Ik laat zien wat voor een gemene sluipmoordenaar de ziekte is. Deze meiden willen niet dood, ze willen ook gewoon gelukkig zijn. Ik probeer bloot te leggen wat de mechanismen achter de ziekte zijn.” Villerius trok maandenlang met de patienten op en won uiteindelijk hun vertrouwen: “Het duurt bij deze meiden heel erg lang voordat ze durven te zeggen wat ze echt denken. Ik denk ook dat het uniek is dat ze mij zo dichtbij hebben laten komen.”

KRO 3Doc: Vel over probleem thema-avond, woensdag 15 juli om 20.30 uur op Nederland 3

Foto: Jessica Villerius en Melanie onder een boom

Bron: KRO
Fotograaf: www.poshproductions.nl
Programma/onderwerp: KRO 3Doc Vel over Probleem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen