De Eikenprocessierups

Array

eikenprocessierupsenDe eikenprocessierups (Thaumatopoea processionea Linnaeus) is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen in Zuid- en Midden-Nederland voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel in de vorm van eikenbladeren.

De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden Europa. De rups heeft zich, vermoedelijk door klimaatsverandering, tegenwoordig ook in Nederland gevestigd. Zoals de naam al aangeeft leeft hij vooral op gezonde eikenbomen (voornamelijk de zomereik), die het beste gedijen op zandgrond. Maar bij gebrek aan voedsel kun je de rups ook aantreffen op andere boomsoorten zoals de beuk, berk en Amerikaanse vogelkers. Vooral in warme en droge voorjaren gedijt de rups goed.

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder die haar eitjes in de maand augustus in de toppen van de eikenbomen legt. De eitjes overwinteren daar. eind april of begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Dan ondergaan de rupsen een vijftal vervellingen, waarna ze in juli volgroeid zijn. Vervolgens verpoppen de ruspen zich in juli tot vlinder. Van eind juli tot eind augustus vliegen de vlinders uit (5 tot 20 km verder), ondertussen zetten de vrouwtjesvlinders hun eitjes af, waaruit volgend voorjaar weer jonge rupsen komen. De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. Dit gebeurt vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenbomen. Met name in gebieden binnen en buiten de bebouwde kom wordt de rups gesignaleerd in zomereiken langs lanen in steden en dorpen, erfbeplantingen op campings en op landgoederen in bosruike omgeving. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ´s nachts in processie op zoek naar voedsel.: de eikenbladeren. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen. De rupsen hebben in Nederland weinig natuurlijke vijanden: sluipwespen en sluipvliegen kunnen zich onvoldoende ontwikkelen. De grote poppenrover, een keversoort die leeft van de verpopte processierupslarven, is in Nederland zeldzaam.

Bron:GGD Brabant/Zeeland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen