Opnieuw problemen voor Ouderenzorg Hulst Curamus

Array

curamusnlDe Oost-Zeeuws-Vlaamse zorgstichting voor ouderen Curamus moet ook de komende jaren stevige inspanningen blijven leveren om het hoofd financieel gezien boven water te houden. Rijksbezuinigingen leiden er opnieuw toe, dat de Oost-Zeeuws-Vlaamse zorgstichting ernstig rekening houdt met een nieuwe inkrimping van de organisatie. Inperking van de ondersteunende begeleiding van ouderen en chronisch zieken kost Curamus naar de inschatting van Buijsse ditmaal ‘een handvol formatieplaatsen’. De bestuurder van de zorgstichting denkt dat het verlies aan banen op te vangen is zonder gedwongen ontslag door herplaatsing van medewerkers binnen de organisatie.

De ondersteunende begeleiding kent twee componenten; zorg die aan huis geleverd wordt en die er op gericht is ouderen en chronisch zieken te helpen bij het regelen van het huishouden, en dagverzorging. Die opvang vindt plaats in een deel van het nieuw gebouwde multifunctioneel centrum op het terrein van De Blaauwe Hoeve in Hulst.

Clienten van Curamus en de thuiszorg worden daar geholpen om hun dag op zinvolle wijze door te brengen.

“Het zure is dat we voor de aangekondigde pakketmaatregel binnen de AWBZ nog de inschatting maakten om hier een goedlopende voorziening van te maken. We hadden goede hoop dat we ook over konden gaan tot avondopenstelling en opening gedurende het weekeinde, door het voor de clienten interessant te maken om extra uren dagverzorging tegen 35 euro per dagdeel zelf bij te kopen. Die inschatting hebben we drastisch bij moeten stellen. Op termijn voorzien we nu zelfs leegstand in de dagverzorging.”

De problematiek gaat volgens Buijsse met ingang van het volgend jaar spelen. Dan verliezen vermoedelijk tientallen ouderen en chronisch zieken door een andere indicatie het recht op vergoeding van deze vorm van zorg.

Ze moeten dan een beroep doen op familie of bekenden om hen te helpen, of de hulp uit eigen portemonnee betalen.

Bron: PZC & BN de Stem

Recente artikelen