Islamitische dialyseverpleegkundige JBZ weigerde zich te conformeren aan hygiënerichtlijnen wegens geloofsovertuiging

Array

moslim-operatieassistenteIn het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heerst een conflict tussen een islamitische medewerkster en het ziekenhuis over de bedrijfskleding.Op de dialyseafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is het dragen van bedrijfskleding met korte mouwen verplicht. De zogenoemde WIP-richtlijn omschrijft dit als een van de hygiene-eisen die ter voorkoming van infectie in acht moeten worden genomen. De islamitische vrouw werkte op de dialyseafdeling van het ziekenhuis. Het Bossche ziekenhuis beroept zich daarvoor op een landelijke richtlijn die infectiegevaar moet verkleinen.

Een islamitische medewerkster weigerde zich, vanwege haar geloofsovertuiging, te conformeren aan deze regels. De moslima werkte al sinds 2001 in dienst van het ziekenhuis op de dialyseafdeling. In 2007 ging zij zich, volgens haar advocaat Frank Vermeeren, ‘meer verdiepen in haar geloof’. Dit leidt tot een arbeidsconflict en de rechter rest niet anders dan de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De moslima stelde zelf voor om voortaan driekwartsmouwen aan te trekken waardoor de onderarm tot maximaal 15 centimeter boven de pols onbedekt zouden blijven. Het ziekenhuis won advies in over deze en andere alternatieven, maar besliste uiteindelijk dat korte mouwen verplicht blijven.  Omdat de werknemer bleef weigeren de bedrijfskleding met korte mouw te dragen, zijn haar per 18 april 2008 de patient-gebonden werkzaamheden op de dialyse-afdeling ontnomen. De vrouw bleef weigeren en het ziekenhuis bood haar, met voorrang, andere passende vacatures aan. De verpleegster meent dat het ziekenhuis haar anders behandelt dan anderen.Als compromis wilde de vrouw driekwart mouwen dragen, maar het ziekenhuis houdt echter strikt vast aan de bedrijfskleding met korte mouw.

Voorts zijn enkele andere alternatieven onderzocht, zoals het dragen van overschorten met lange mouwen tijdens patientencontacten, doch deze alternatieven zijn (voor beide partijen) niet bruikbaar gebleken. Uiteindelijk is ze overplaatst.Sedert 23 september 2008 is zij voortdurend arbeidsongeschikt. De bedrijfsarts oordeelt op 24 november 2008 dat sprake is van situationele arbeidsongeschiktheid in de vorm van een arbeidsconflict. Het UWV is van mening dat de aangeboden werkzaamheden passend zijn. Desondanks zet het ziekenhuis zich in om tot een oplossing te komen maar de medewerkster stelt zich weinig coöperatief op. Uiteindelijk stelt de bedrijfsarts vast dat er sprake is van situationele arbeidsongeschiktheid in de vorm van een arbeidsconflict.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis diende vervolgens een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in per 1 augustus 2009. De rechtbank in Den Bosch deed op 13 juli deze uitspraak. Wel kent de rechter de verpleegkundige een vergoeding naar billijkheid toe van € 8.500,00 bruto. Het bruto maandsalaris van de dialyseverpleegkundige bedroeg overigens € 1.962,00 per maand.

Bron: Rechtspraak

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen