‘Schaf het begrip schizofrenie af’

Array

schizofrenie-hoofdEr hangen veel valse mythen rondom schizofrenie, bijvoorbeeld dat het synoniem is voor een gespleten persoonlijkheid. Omdat het eerder een verzamelnaam is voor een nog onbekend aantal onderliggende ziektes, zou de benaming schizofrenie moeten worden afgeschaft. Dat zeggen de twee hoogleraren psychiatrie Jim van Os en Shitij Kapur in een artikel dat in augustus in The Lancet verschijnt.

Volgens Van Os, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, en Kapur, hoogleraar aan het Institute of Psychiatry in Londen, komen de symptomen bij patienten in verschillende mate en ernst voor. Het verloop van de symptomen en het resultaat van een behandeling lopen ook uiteen volgens de twee professoren.

Een andere mythe is volgens de geleerden dat schizofrenie over de hele wereld in dezelfde mate voorkomt en in alle gevallen een slechte prognose heeft. Schizofrenie komt in de grote steden echter veel meer voor dan op het platteland en de aandoening heeft voor minstens een derde van de patienten een gunstig verloop, aldus Van Os en Kapur in hun artikel.

Genetische aanleg speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de symptomen, maar vooral in de vorm van een genetische gevoeligheid voor omgevingsfactoren; genen alleen kunnen dus weinig verklaren.

Ook willen de twee afrekenen met de mythe dat wanen en hallucinaties nooit voorkomen bij gezonde mensen. Ook psychisch gezonde mensen horen wel eens stemmen, en neiging tot gekte is menselijk, aldus de hoogleraren

ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen