Bureaucratie gehandicaptenzorg blijft toenemen

Array

gehandicapten-zorgTwee op de drie werknemers in de gehandicaptenzorg geeft aan dat de bureaucratie in hun sector de afgelopen paar jaar is toegenomen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een SP-onderzoek onder personeel in de gehandicaptenzorg die SP-Kamerlid Leijten presenteerde in het programma Netwerk. “De kwaliteit van de zorg heeft daaronder onder te leiden aldus de werknemers, net als het plezier in het werk. Negen op de tien werknemers vindt bovendien dat de toegenomen werkdruk van negatieve invloed is op de kwaliteit van de zorg. Dat zorgt voor grote problemen, met excessen als het overlijden van Jeannette Unlandt als gevolg.”

Leijten openbaarde de cijfers in het programma Netwerk waar zij reageerde op het overlijden van de meervoudig gehandicapte Jeannette Unlandt. Jeannette werd vorig jaar het symbool van de misstanden in de gehandicaptenzorg toen duidelijk werd dat verzorgers haar mishandelden. Leijten pleitte daarom vorig jaar voor een onderzoek naar mishandeling in de zorg. Leijten: “De staatssecretaris blijft maar zeggen dat dit niet nodig is, terwijl iedereen in Nederland weet heeft van de problemen in de zorg. We moeten ophouden met wegkijken en zorgen dat we structurele verbeteringen gaan boeken. Zorg dat zorgverleners weer op een goede manier de zorg kunnen verlenen en laat ze niet ten onder gaan aan werkdruk en bureaucratie.”

Mede om deze reden startte de SP een onderzoek onder de medewerkers van de AWBZ. Leijten: “Politici en beleidsmakers hebben een uitgesproken mening over hoe het anders zou moeten. Maar de handen aan het bed, de stem van de zorgverleners, wordt nauwelijks gehoord. Daarin wil de SP verandering in brengen.” Het onderzoek onder zorgverleners is nog steeds in te vullen via de website van de SP.

Bron: SP

Recente artikelen