Soa-test raakt steeds meer ingeburgerd

Array

seksIn vijf jaar tijd is het aantal jongeren dat zich meldt voor een soa-test bij een GGD-soapolikliniek meer dan verdubbeld: van 15.000 jongeren onder de 25 jaar in 2003 tot ruim 35.000 jongeren in 2008, dat maakte Soa Aids Nederland vandaag bekend. Dit betekent dat er meer soa’s worden opgespoord en behandeld. De meest voorkomende soa is chlamydia en wordt vastgesteld bij 1 op de 10 jongeren. Soa Aids Nederland noemt het een enorme winst voor de volksgezondheid dat steeds meer jongeren zich laten testen op soa’s. Neemt niet weg dat het consequente condoomgebruik onder jongeren verder moet stijgen. Op maandag 17 augustus start de jaarlijkse Vrij Veilig Campagne waarin Soa Aids Nederland blijft hameren op het volhouden van condoomgebruik binnen een nieuwe relatie totdat een soa-test na drie maanden uitwijst of beide partners soa-vrij zijn.

Soa-test
Onder jongeren maakt de soa-test een flinke opmars. Uit het onderzoek ‘Seksuele Gezondheid in Nederland 2009’ van de Rutgers Nisso Groep bleek 43% van de jongeren ooit een soa-test te hebben ondergaan. Hier is een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen: 34% versus 51% heeft zich ooit op soa laten testen. De meest genoemde reden voor een soa-test door mannen is de start van een nieuwe relatie. Maar liefst 42% van de mannen van 15-34 jaar met een vaste relatie deed (mede) om die reden een soa-test. Bij de vrouwen met een vaste relatie noemt 28% de start van een nieuwe relatie als een aanleiding voor de soa-test.
Overigens zijn GGD-soapoliklinieken de plaatsen waar mannen vaker aankloppen voor een soa-test dan vrouwen. Bijna 50% van de mannen gaat naar een GGD-soapoli versus 31% van de vrouwen. Daarentegen komt 61% van de vrouwen bij de huisarts versus 44% van de mannen.

Condoomgebruik
Sinds 2004 zit het condoomgebruik onder jongeren met losse partners in de lift. In 2007 gebruikte 73% van de 15- tot 35-jarigen (bijna) altijd een condoom ten opzichte van 65% in 2004. Echter, ruim vier op de 10 jongeren gebruikt het condoom niet consequent en loopt daarmee dus risico op soa’s.
In een nieuwe relatie blijft het volhouden van condoomgebruik een grote uitdaging. Uit het recente onderzoek in 2009 van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat 40% van de 15- tot en met 34-jarigen binnen drie maanden het condoom aan de kant schuift binnen een nieuwe relatie.

Dr. Frankenstein als soa-dokter
In navolging op de succesvolle Vrij Veilig Campagne van 2008 zet Soa Aids Nederland ook dit jaar weer dr. Frankenstein in om condoomgebruik en de soa-test onder de aandacht te brengen. In de nieuwe tv-spot laat hij zien hoe eenvoudig een soa-test tegenwoordig kan zijn. In de nieuwe radio-spot valt de eer ten deel aan Wim T. Schippers om dr. Frankenstein te vertolken.
Er is ook een nieuwe abriposter gericht op homomannen.
Online op www.vrijsoavrij.nl is er de Match-o-tron, een nieuwe multimediale game waarbij je kunt testen in hoeverre jij en je partner bij elkaar passen. Natuurlijk kan dr. Frankenstein je na de test niet garanderen of je partner soa-vrij is. Alleen een soa-test kan dit uitwijzen.
De Vrij Veilig Campagne 2008 was in vergelijking tot andere Postbus 51 campagnes boven gemiddeld succesvol in het positief veranderen van de houding van jongeren. Na de campagne steeg het aantal jongeren dat het noodzakelijk vond om het condoom te blijven gebruiken in een nieuwe relatie met 16%.

Bron: Soa Aids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen