Schoenen met een instabiele zool zorgen niet voor gewichtsreductie

Array

op-blote-voeten-in-het-zandSchoenen die beweren je te helpen afvallen omdat ze je spieren extra aan het werk zetten, zijn bedrog.  Maar nu zeggen onafhankelijke experts dat dit niet juist is.  Sportpsycholoog Peter McCall: “De spieren werken door deze schoenen inderdaad harder. Maar dat betekent niet dat ze hetzelfde effect geven als sporten.” Sportexpert Bruce Williams is het daarmee eens: “Het is niet omdat je spieren actiever zijn, dat je gaat vermageren. Wat die fabrikanten beweren, is eerder een marketingstunt.” Schoenen met een instabiele zool helpen mensen met pijnlijke voeten of enkels, en ze verbeteren je houding maar je valt er niet van af.

Eerdere onderzoeken van de producenten van schoeisel claimden dat je spieren extra aan het werk werden gezet en dat je daardoor vanzelf afvalt. Je spieren worden wel getraind en sterker dit leidt niet tot gewichtsreductie. 

Speciale zolen
Het aanbod van schoenen die beloven wonderen te verrichten voor je lijn nam het laatste jaar erg toe, meldt gezondheidsnet.be. De makers beweren dat de speciale zolen ervoor zorgen dat je lichaam steeds haar evenwicht moet zoeken, waardoor de spieren harder moeten werken. Volgens de fabrikanten heeft dit hetzelfde effect als in het zand wandelen. Afhankelijk van de studie, gesponsord door de producenten, zouden maken deze schoenen je spieren 11 tot 41 procent actiever.

Bron: Leefvoelgroei & HLN

Recente artikelen