Verbeterde pijnstilling bij proefdier en patiënt

Array

pijnMathieu Sommers, dierenarts binnen het Centraal Dierenlaboratorium, beschrijft in zijn proefschrift verschillende methoden om het welbevinden van proefdieren tijdens pijntesten te verbeteren. Deze pijntesten worden uitgevoerd om nieuwe, betere pijnstillers te vinden voor patienten met (chronische) pijnklachten. Hij laat zien dat veel pijntesten onder narcose kunnen worden uitgevoerd in plaats van bij wakkere proefdieren. Deze alternatieve benadering verbetert het welzijn voor het proefdier en vermindert het proefdiergebruik.

In het biomedisch onderzoek staan de 3V’s centraal: vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven. Deze moeten in het bijzonder bij pijnonderzoek aandacht krijgen. Het onderzoek van Sommers bevestigt dat onder narcose de pijnverwerking in ruggenmerg en hersenen in onderlinge samenhang, uitstekend kan worden bestudeerd (verfijning). Daarnaast kan onder narcose met functionele MRI bij proefdieren de relatie tussen pijnverwerking en hersenactiviteit met minder dieren vastgesteld worden (vermindering). Deze resultaten kunnen vergeleken worden met functionele MRI-resultaten van pijnpatienten. Dit vergemakkelijkt de vertaalslag van proefdier naar pijnpatient en zal op termijn de behandelingsprognose voor patienten met postoperatieve of chronische pijn verbeteren.
Curriculum vitae

Mathieu Sommers (Doetinchem, 1973) studeerde zowel Diergeneeskunde als Biologie in Utrecht. Bovenstaand onderzoek is verricht bij het Centraal Dierenlaboratorium van het UMC St Radboud, in samenwerking met de afdeling Anesthesiologie. Sommers is als dierenarts verbonden aan het Centraal Dierenlaboratorium en als proefdierdeskundige aan de Radboud Universiteit. Vanaf 2008 is hij bestuurslid van de European Society of Laboratory Animal Veterinarians. Deze vereniging heeft als doel om specialistische diergeneeskundige kennis binnen de proefdierkunde te bevorderen en te verspreiden.

Promovendus/a

dhr. drs. M.G.J. Sommers
Proefschrift

New approaches to minimize animal discomfort from pain in biomedical research
Promotor(es)

dhr. prof. dr. K.C.P. Vissers
mw. prof. dr. J. Ritskes-Hoitinga
Copromotor(es)

dhr. dr. J. van Egmond
Datum

donderdag 27 augustus
Tijd

13.30 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bron: UMCN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen