23 van de 41 medische websites overtreden richtlijnen en/of de Geneesmiddelenwet
ArrayPublieksreclame voor receptgeneesmiddelen is in Nederland verboden
In opdracht van de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft Gezonde scepsis het informatieaanbod op internet via websites over aandoeningen, ziekten en geneesmiddelen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de websites de regels voor reclame van receptgeneesmiddelen overtreedt. Strikt genomen is informatie reclame zodra (in)direct naar een geneesmiddel wordt verwezen. Alleen bij algemene en technische informatie die relevant is voor het gebruik van het middel, mag de (merk)naam genoemd worden. Er zijn duidelijke regels over wat verboden is bij het maken van geneesmiddelenreclame voor vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Dit wordt preventief getoetst door de keuringsraad openlijke aanprijzing geneesmiddelen (KOAG/KAG). Websites met informatie over receptgeneesmiddelen worden niet preventief getoetst. Alleen in het geval van een klacht bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) of de inspectie wordt gekeken of een website aan de wet en CGR-richtlijnen voldoet. Zonder klacht ontbreekt elke vorm van controle. Dit onderzoek is dus niet gedaan door Tros Radar.
Bij de analyse is onder meer gekeken naar de afzender en de zichtbaarheid hiervan, aanwezigheid van productnamen van geneesmiddelen en/of informatie daarover, of (in)direct verwezen wordt naar een geneesmiddel, wat de website aan tips, ervaringsverhalen, testjes en dergelijke biedt en of de inhoud van de website als informatie te beschouwen is of als reclame. Strikt genomen is informatie reclame zodra (in)direct naar een geneesmiddel wordt verwezen. Alleen bij algemene en technische informatie die relevant is voor het gebruik van het middel, mag de (merk)naam genoemd worden. Websites met informatie over receptgeneesmiddelen worden niet preventief getoetst. Alleen in het geval van een klacht bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) of de inspectie wordt gekeken of een website aan de wet en CGR-richtlijnen voldoet. Zonder klacht ontbreekt elke vorm van controle, zo meldt Gezonde Scepsis
Gezonde scepsis wil in de toekomst een preventieve toetsing van internetsites die direct of indirect over receptgeneesmiddelen gaan. Actiever toezicht is nodig op het naleven van de wetgeving en richtlijnen. Daarnaast pleit het rapport voor meer onderzoek naar websites en andere nieuwe media. Gezonde scepsis heeft de inspectie, het ministerie van VWS en de zelfregulerende organen voor geneesmiddelenreclame uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan.
Bron: Gezonde Scepsis