Zorgwekkende stijging ongevallen GHB

Array

ghbHet aantal behandelingen na het gebruik van de partydrug GHB op Spoedeisende hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen is in de periode 2003-2008 zorgwekkend gestegen. Het jaarlijks aantal is in deze periode verviervoudigd tot rond de 980 slachtoffers in 2008. Dit komt overeen met 19 slachtoffers per week.

Een derde van deze slachtoffers heeft naast GHB ook alcohol gebruikt. Ongeveer 20 procent gebruikte naast GHB een andere drug, zoals XTC, cocaïne en speed. Ruim 40 procent van alle op de SEH behandelde slachtoffers was er zo slecht aan toe dat een ziekenhuisopname nodig was. De helft hiervan is zelfs meteen naar de Intensive Care verwezen. Ongeveer 3 procent van de behandelde slachtoffers denkt slachtoffer te zijn geweest van een ongemerkte toediening van de drug door een ander. GHB wordt vooral in het uitgaansleven gebruikt. Ongeveer 65 procent van de behandelingen heeft dan ook in het weekend plaatsgevonden.

GHB (GammaHydroxyBoterzuur) is van oorsprong een narcosemiddel en heeft een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. De beschikbaarheid is groot omdat het zelf te maken is en redelijk goedkoop is te verkrijgen. Gebruikers die GHB drinken en slikken zeggen dat je er vrolijk van wordt en dat remmingen en angsten verdwijnen. Een dagelijks gebruiker kan echter in een patroon terecht komen waarin hij om de paar uur GHB wil of moet gebruiken om trillingen, slapeloosheid en angsten te voorkomen. Niet alleen verslaving is een risico. GHB is een middel waarvan al snel zo veel wordt ingenomen dat de gebruiker een paar uur wegzinkt of bewusteloos raakt. Gebruikers beschouwen dit out gaan vaak als een onschuldige bijwerking. Dit is onterecht, want een gebruiker kan in deze toestand in een verkeerde houding terecht komen en stikken in de tong of door braaksel dat van de maag in de longen terecht komt.

Bron: Consument & Veiliheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen