De assemblagemachine van buitenmembraaneiwitten

Array

gram-negatieve-bacterienDe cel van Gram-negatieve bacterien bestaat uit twee membranen, de binnenmembraan en de buitenmembraan. Deze worden van elkaar gescheiden door de periplasm. In de buitenmembraan van bacterien zitten eiwitten (‘buitenmembraaneiwitten’). Tot nu toe is het meeste onderzoek naar de biosynthese van buitenmembraaneiwitten uitgevoerd met de E-coli-bacterie. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de assemblage van buitenmembraaneiwitten niet in alle Gram-negatieve bacterien op dezelfde manier verloopt.

Het proefschrift van Elena Volhokina beschrijft de assemblage van buitenmembraaneiwitten in Neisseria meningitidis, de bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Er zijn belangrijke verschillen gevonden tussen de biogenese van buitenmembraaneiwitten bij N-meningitidis en E-coli. Behalve het verzamelen van fundamentele kennis, kent het bestuderen van de biogenese van buitenmembraaneiwitten in verschillende bacteriesoorten ook praktische toepassingen, zoals het ontwerpen van nieuwe geneesmiddelen en vaccins tegen Gram-negatieve pathogenen, en de productie van enzymen.

22-09-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Elena Volokhina, Biologie
Proefschrift: The outer membrane protein assembly machinery of Neisseria meningitidis
Promotor 1: Prof.dr. J.P.M. Tommassen
Promotor 2: Prof.dr. P. Gros
Copromotor 1: Dr. M.P. Bos

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen