Mogelijk geen apotheek meer in Wijk bij Duurstede door faillissement

Array

medicatieZeven apotheken vragen morgen uitstel van betaling aan. Volgens de branche-organisatie KNMP zijn ze in financiele moeilijkheden gekomen door het overheidsbeleid. KNMP verwacht meer surseances en faillissementen als de positie van apotheken als gevolg van het preferentiebeleid.  De zeven apotheken die failliet dreigen te gaan, zijn onderdeel van de keten AIO Apotheken / Medsen Apotheken die al langer financiele problemen heeft. Twee daarvan zijn gevestigd in Wijk bij Duurstede. Als deze de deuren moeten sluiten, is er in deze plaats geen apotheek meer. Via de KNMP heeft begrepen dat, indien sprake is van een faillissement, de volgende apotheken mogelijk gedwongen zijn de deuren te sluiten:

  • Apotheek Boogaerdt in Utrecht
  • Apotheek de Horden in Wijk bij Duurstede
  • Apotheek Dorestede in Wijk bij Duurstede
  • Apotheek Bronstee in Heemstede
  • Kralingsche Apotheek in Rotterdam
  • Apotheek Sonnega in Leeuwarden
  • Apotheek Groot Driene in Hengelo

De KNMP ziet hierin een bevestiging van eerdere signalen van accountant Ed Brouwer, dat circa 20% van de apotheken die hij in portefeuille heeft verlies lijden. Als gevolg van de aangekondigde uitbreiding van het preferentiebeleid door diverse verzekeraars, zullen apotheken de komende maanden opnieuw harde klappen te verwerken krijgen. Zonder een verhoging van de tarieven wordt de financiele situatie van apotheken onhoudbaar.

Beschikbaarheid van farmaceutische zorg in Wijk bij Duurstede staat onder druk\

Als gevolg van overspannen verwachtingen van de financiele spankracht van de apotheeksector van zowel de rijksoverheid als ook verzekeraars, bevinden veel apotheken zich sinds het begin van dit jaar in een verliesgevende situatie. Meer surseances en faillissementen liggen dan ook voor de hand. De NZa heeft in haar Advies Lange Termijnvisie Geneesmiddelenbeleid aangegeven het geen probleem te vinden wanneer maar liefst 30% van de apotheken zou verdwijnen.
Bij een faillissement van apotheken wil de KNMP een rol spelen om de goede overdracht van het medicatiedossier te garanderen. Voorkomen moet worden dat de dossiers van patienten verloren gaan bij een faillissement. De KNMP zal hierover contact opnemen met de bewuste apotheken, mocht een faillissement onafwendbaar blijken.

KNMP zegt toe te zien op een goede overdracht van de medicatiedossiers als zaken failliet gaan. “Voorkomen moet worden dat dossiers van patienten bij een faillissement verloren gaan”, stelt de apothekersorganisatie.

De komende week brengt de Nederlandse Zorgautoriteit een rapport over de apothekers-branche naar buiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Mogelijk geen apotheek meer in Wijk bij Duurstede door faillissement"

  1. Zonder twijfel zal preferentiebeleid en overige (overheids)maatregelen direkt invloed hebben op de resultaten van de Apotheken. Dat neem niet weg dat er veel te verbeteren valt aan de efficientie en effectiviteit van Apotheken. Daarbij valt op dat nog vele apotheken (mogelijk ook KNMP) nog steeds in een ontkenningsfase zitten. Het gaat wel over, regelingen zullen worden teruggedraaid. Eerder zou men nu als organisatie moeten doorpakken.
    Een apotheek, en zeker die in een keten, moet efficientie hoog in het vaandel hebben en zou nooit mogen omvallen.
    Lastig is dat de aansturing in een keten naar centraal verhuist, en daardoor lokaal initiatief beperkt wordt.
    Men moet zich in ieder geval afvragen of 2 apotheken op 24000 inwoners niet een overshoot is, en wellicht had men dit veel sneller moeten integreren, tot een efficiente organisatie.
    Met ervaring op het gebied van verbetertrajecten, ook binnen Apothekersorganisaties, zie ik deze ontwikkelingen met lede ogen aan.

Comments are closed.

Recente artikelen