Team van Christine Van Broeckhoven heeft een doorbraak in onderzoek naar Alzheimer

0
249

christinevanbroeckhovenEen team van internationale wetenschappers, onder wie de Vlaamse professor Christine Van Broeckhoven, hebben een doorbraak geforceerd in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Aan het internationale onderzoek doen ook wetenschappers mee van het VIB, het instituut Born-Bunge, en de Universiteit Antwerpen. Professor Van Broeckhoven spreekt van de grootste vooruitgang in het onderzoek naar Alzheimer sinds vijftien jaar. Volgens de onderzoekers zijn de genen betrokken bij de aanmaak van een eiwit, dat de hersenen van patienten beschadigt. Een team van de Antwerpse universiteit deed mee aan het internationale onderzoek.

Van Broeckhoven vertelt: “Dementie is een heel complexe ziekte. De bedoeling is in een eerste fase de ziekte te vertragen met bijvoorbeeld zo’n vijf jaar. Dat zou het aantal patienten met ongeveer de helft kunnen verminderen.” Door de ontdekking is makkelijker te voorspellen wie op late leeftijd dement wordt. Op termijn kunnen ook medicijnen ontwikkeld worden om de ziekte af te remmen, zegt de Antwerpse professor Van Broeckhoven. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de ziekte precies ontstaat.

Nooit eerder werd er zo’n groot internationaal onderzoek naar Alzheimer in het leven geroepen. In totaal werden er tijdens dit onderzoek tests uitgevoerd op 20.000 proefpersonen, waarvan 2.000 in Belgie.
70% van alle patienten met dementie heeft Alzheimer. De ziekte vernietigt langzaam hersencellen in de diepe delen van de hersenen die het geheugen en kennis regelen. In Nederland lijden 250.000 mensen aan Alzheimer. Dat zou verdubbelen in enkele decennia. Wereldwijd lijden 30 miljoen mensen aan Alzheimer. Dat kunnen er over 20 jaar twee keer zoveel zijn.Over heel de wereld lijden 30 miljoen mensen aan dementie en dat aantal zal binnen twintig jaar verdubbeld zijn.