Samenspel tussen eiwitten bepaalt de blootstelling en giftigheid van geneesmiddelen

Array

medisch laboratoriumMeer dan de helft van de tegenwoordig gebruikte geneesmiddelen wordt afgebroken door zogenaamde CYP3A-enzymen. Een probleem hierbij is dat er grote verschillen tussen patienten zijn in de activiteit van deze enzymen. Als gevolg hiervan is er een grote mate van onvoorspelbaarheid van de orale opname, het therapeutisch effect, en de giftigheid van veel geneesmiddelen. Het wordt steeds duidelijker dat naast de CYP3A-enzymen ook geneesmiddeltransporters hierbij een belangrijke rol spelen. Er is echter nog maar weinig bekend over hoe CYP3A en geneesmiddeltransporters kunnen samenwerken.

Robert van Waterschoot laat in zijn proefschrift zien dat als zowel CYP3A als transporter P-gp ontbreken, dit kan resulteren in een grote toename in geneesmiddelblootstelling. Het simultaan remmen van CYP3A en P-gp is dus een zeer effectieve strategie voor het verbeteren van de orale opname van geneesmiddelen. De grote toename in geneesmiddelblootstelling kan echter gepaard gaan met een sterk verhoogd risico op de giftigheid van het geneesmiddel. Variatie in enkel de activiteit van CYP3A kan al leiden tot dodelijke doseringen van geneesmiddelen. De resultaten in dit proefschrift maken duidelijk dat het verstoren van de activiteit van zowel CYP3A als P-gp dergelijke consequenties sterk kan verergeren. Deze bevindingen kunnen nuttig zijn voor de ontwikkeling en het gebruik van geneesmiddelen. 30-09-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Robert van Waterschoot, Farmaceutische Wetenschappen Proefschrift: Interplay between CYP3A and drug transporters Promotor 1: Prof.dr. J.H. Beijnen Copromotor 1: Dr. A.H. Schinkel

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen