Vandaag maakte Lilly bekend dat langwerkende olanzapine per injectie beschikbaar is in de Nederlandse ziekenhuizen

Array

injectieLilly Nederland maakt vandaag bekend dat het nieuwe antipsychoticum ZypAdhera (langwerkende olanzapine per injectie) verkrijgbaar is in de Nederlandse ziekenhuizen. Lilly verwacht per 1 januari 2010 ook vergoeding door opname in het geneesmiddelen vergoedingssysteem (GVS), waarmee ZypAdhera ook beschikbaar zal komen voor mensen die niet in een ziekenhuis zijn opgenomen. Daarmee kan de in de instelling geïnitieerde behandeling met dit depotpreparaat vanaf deze datum zonder vergoedingsproblemen ambulant worden voortgezet. Dit langwerkende, injecteerbare antipsychoticum is in de Europese Unie goedgekeurd voor gebruik als onderhoudsbehandeling voor volwassen patienten met schizofrenie die voldoende zijn gestabiliseerd tijdens de acute behandeling met oraal olanzapine.

In Nederland komt schizofrenie voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Een groot deel hiervan heeft moeite met het innemen van orale medicatie of vergeet zijn of haar medicatie in te nemen.

Langwerkende olanzapine per injectie geeft een continue afgifte van olanzapine gedurende maximaal vier weken. Langwerkende olanzapine per injectie bleek al na één week werkzaam zonder dat orale aanvulling nodig was en is gebleken effectief te zijn bij het verminderen van de positieve symptomen van schizofrenie zoals hallucinaties en wanen, en de negatieve symptomen zoals apathie en sociale terugtrekkingvi.

‘Hoewel iedereen wel eens vergeet zijn medicatie in te nemen, zie je dat de vergeetachtigheid bij mensen met schizofrenie vaak groot is. Ook zie je dat het niet nemen van medicatie aan het begin vaak bevrijdend voelt en dus motiveert daarmee door te gaan. En juist bij mensen met schizofrenie kan het overslaan van enkele tabletten al leiden tot het doormaken van een psychotische terugval, met alle gevolgen van dien voor de patient, de familie en de omgeving,’
aldus Cees Slooff, psychiater bij GGZ Drenthe. ‘Voor patienten die last hebben van bewegingsstoornissen op andere medicatie of goed reageren op orale olanzapine, biedt ZypAdhera een langwerkende behandeloptie, waarbij het starten van de behandeling ook snel verloopt. Hierdoor hoeven mensen maar eens in de maand aan hun ziekte te denken, waardoor ook de druk van het dagelijks moeten innemen van orale medicatie afneemt’.

Het is gebleken dat langwerkende olanzapine per injectie even werkzaam en veilig is als orale olanzapinevii, met uitzondering van injectie-gerelateerde effecten, waaronder het post-injectiesyndroom. In de klinische onderzoeken tot 22 februari 2009 zijn effecten van het post-injectiesyndroom waargenomen bij 0,07 procent van de injecties en 1,6 procent van de patientenviii. Effecten van het post-injectiesyndroom bestaan uit een reeks sedatiesymptomen van matige sedatie tot bewusteloosheid en/of delier inclusief verwardheid, desorientatie, agitatie, angst en andere cognitieve stoornissen. Alle patienten herstelden volledig en het merendeel van deze patienten heeft ervoor gekozen om de behandeling met langwerkende olanzapine per injectie voort te zetten.

Om de risico’s op het injectie-gerelateerde post-injectie syndroom te minimaliseren heeft Lilly besloten ZypAdhera gefaseerd te introduceren: het komt eerst voor in het ziekenhuis opgenomen patienten beschikbaar alvorens het ook voor ambulante patienten beschikbaar komt. Voorts traint Lilly ook voorschrijvers, apothekers en verpleegkundigen hoe met dit nieuwe medicijn om te gaan, opdat risico’s op het post-injectie syndroom voor patienten worden geminimaliseerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen