Martini Ziekenhuis start met vrouwvriendelijke sterilisatiemethode

Array

essure_1In het Martini Ziekenhuis kunnen vrouwen vanaf deze week worden gesteriliseerd volgens de Essure®-methode. Dit is een methode waarbij de eileiders zonder buikoperatie worden afgesloten. De ingreep is nagenoeg pijnloos, duurt slechts tien minuten en geeft een meer betrouwbaar resultaat dan traditionele sterilisatiemethoden. “Wij zijn het eerste ziekenhuis in de provincie Groningen dat deze methode aanbiedt,” zegt gynaecoloog Kurniawan, die inmiddels is opgeleid om de ingreep te doen.

De Essure®-methode is een definitieve vorm van anticonceptie voor vrouwen die vinden dat hun gezin compleet is. De methode is tien jaar geleden ontwikkeld en wordt sinds 2002 toegepast in Nederland. Gynaecologen die deze behandeling willen aanbieden, worden door ervaren collegae getraind. Bij de methode brengt de gynaecoloog via de vagina een kijkbuisje in de baarmoederholte. Door dit kijkbuisje vult de gynaecoloog de baarmoederholte met vloeistof waardoor de openingen van de eileiders zichtbaar worden. Vervolgens worden twee kleine flexibele veertjes in de eileiders geplaatst. Deze veertjes zorgen ervoor dat de eileiders binnen twaalf weken definitief dichtgroeien. Daardoor is bevruchting niet meer mogelijk. Essure® is 99,8 procent betrouwbaar en heeft in geen enkele zwangerschap geresulteerd bij vrouwen die al vijf jaar gevolgd worden.

Test
Op dit moment is sterilisatie via een buikoperatie nog de meest gangbare methode. Daarbij wordt een vrouw onder narcose gebracht en is zij na de operatie een aantal dagen uit de roulatie. “Wat dat betreft is de Essure®-methode veel vrouwvriendelijker,” zegt gynaecoloog Kurniawan. “Vrouwen zijn slechts een uurtje in het ziekenhuis en kunnen meteen daarna hun normale activiteiten hervatten. Soms is sprake van wat buikpijn en een beetje bloedverlies, maar dat is dan ook het enige.” Drie maanden nadat de Essure®-methode is toegepast moet een test uitwijzen dat de flexibele veertjes correct zijn geplaatst en de vrouw kan vertrouwen op haar sterilisatie. Tot zolang moet een alternatief voorbehoedsmiddel worden gebruikt.<

Informatieavond
Op maandag 21 september organiseert het Martini Ziekenhuis een eerste informatieavond over de Essure®-methode. Op maandag 19 oktober en 23 november volgen nog twee informatieavonden. Voor het maken van een afspraak voor sterilisatie volgens de Essure®-methode kunnen vrouwen contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Daar kunnen belangstellenden zich ook aanmelden voor een van de informatieavonden. Meer informatie op www.essure.nl en www.martiniziekenhuis.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen