Apotheker voor tuchtrechter na blunder met methotrexaat

Array

apotheekDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat een apotheker zo heeft geblunderd dat hij voor de medische tuchtrechter wordt gebracht, bevestigt een woordvoerder zaterdag. Door de blunder met methotrexaat overleed een Utrechtse vrouw van 57 jaar, zo stelt de inspectie. Het is volgens de zegsman van de IGZ zeer bijzonder dat een apotheker voor de tuchtrechter wordt gebracht. ,,Dat komt niet vaak voor”, aldus de woordvoerder. De vrouw in kwestie had reumaklachten. Om de klachten te verminderen, nam zij elf dagen lang het medicijn methotrexaat. Ze had dat echter eens in de week moeten krijgen. Uiteindelijk is zij volgens de IGZ in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het gebruik van het medicijn.

Methotrexaat heeft verschillende effecten. Het type effect is afhankelijk van de hoogte van de dosering en hoe vaak u het moet gebruiken. Als ontstekingsremmer is een dosering nodig lager dan 30 mg, die u eenmaal per week gebruikt. In deze lage dosering onderdrukt methotrexaat het afweersysteem en remt het ontstekingen.

Artsen schrijven methotrexaat in deze lage dosis voor bij zogenaamde auto-immuunziekten. Dit zijn aandoeningen waarbij het natuurlijk afweermechanisme zich tegen het eigen lichaam keert. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn psoriasis, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multiple sclerose en astma.

De KNMP heeft in juli 2009 het initiatief genomen om in overleg met andere koepels(*) van zorgverleners en het CBG een aantal adviezen op te stellen en maatregelen te nemen om de kans op doseerfouten met het medicijn methotrexaat zo klein mogelijk te maken. Jaarlijks worden ruim vijftigduizend mensen, veelal met succes, behandeld met een wekelijkse dosis methotrexaat. Hier staat echter tegenover dat er de afgelopen twee jaar dertien ongevallen hebben plaatsgevonden met methotrexaat, veelal door een onjuiste dosering.

Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis, de huidaandoening psoriasis en de ziekte van Crohn (een darmziekte) in een dosering van eenmaal per week. Met methotrexaat worden hierbij uitstekende resultaten behaald. Dit wordt benadrukt door dermatologen en reumatologen. Daarnaast wordt het soms bij kanker gebruikt in een dosering van eenmaal per dag. Door verschillende oorzaken in de hele zorgketen hebben er sinds 2007 dertien ongevallen plaatsgevonden met methotrexaat, waarvan zes met dodelijke afloop. De meeste problemen zijn ontstaan door verwisseling van eenmaal per week met eenmaal per dag.

De koepels zijn van mening dat nieuwe ongevallen moeten worden voorkomen en dat hiervoor de hele zorgketen inzicht moet krijgen in wat er precies mis gaat. De KNMP heeft hiervoor een multidisciplinair overleg georganiseerd met de verschillende koepels die betrokken zijn bij het voorschrijven en afleveren van methotrexaat, met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit heeft geleid tot een groot aantal concrete maatregelen en adviezen. De koepels brengen dit onder de aandacht van de zorgverleners. Het Hoofdbestuur van de KNMP heeft de leden opgeroepen om met spoed de adviezen in de apotheek en in overleg met andere zorgverleners te implementeren.

Op de website van de KNMP vindt u de uitkomsten van het multidisciplinair overleg: www.knmp.nl

En de adviezen van de KNMP aan apothekers: www.knmp.nl

(*) Koepels die betrokken zijn bij het multidisciplinaire overleg: Nederlandse Vereniging van Reumatologie (NVR), Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), Afdeling apotheekhoudend huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Verenso (specialisten ouderengeneeskunde), Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO), Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen