Een completere dokter door colleges literatuur en geneeskunde

Array

opname_kleinOp 16 september vond in VU medisch centrum het jaarlijkse symposium Literatuur en geneeskunde plaats. Thema dit jaar was Opname, ziek tussen vier muren. De afdeling metamedica van VU medisch centrum verzorgde unieke colleges over literatuur en geneeskunde tijdens de geneeskundeopleiding. Dit vak concentreert zich op de representatie van ziekte, geneeskunde, patienten en medici in romans, films en poezie. De colleges literatuur en geneeskunde nemen in de opleiding een essentiele plaats in en dragen bij aan de ontwikkeling van nog completere dokters. Een keer per jaar is er een publiekslezing.

Het thema Opname werd dit jaar o.a. ingevuld door emeritus hoogleraar medische antropologie Sjaak van der Geest, de psychiater Frits Milders en Christel Grimbergen en medisch filosoof Arko Oderwald. Journalist John Jansen van Galen trad op als dagvoorzitter en dominee Gremdaat verzorgde de dagsluiting.

Gelijktijdig met het symposium verscheen een essaybundel over het thema. In dit boek worden de vele dimensies van intramurale zorg (ziekenhuis, psychiatrische inrichting, verpleeghuis, revalidatiekliniek of sanatorium) besproken vanuit romans, poezie, films en tv-series. De auteurs zijn in meerderheid (praktiserend) artsen. Maar ook filosofen, antropologen, letterkundigen, literatoren, sociale wetenschappers en journalisten geven de lezer een indringend beeld van wat het betekent, ziek tussen vier muren.

Metamedica plaatst ziekte, geneeskunde en zorg in een bredere maatschappelijke context. Kort gezegd onderzoekt de afdeling de plaats en de betekenis van de geneeskunde in de samenleving. Op verschillende niveaus en vanuit verschillende disciplines, zoals geschiedenis, filosofie, ethiek en antropologie, maar ook vanuit communicatiewetenschappen en sociale wetenschappen. De colleges hebben een grote waarde. Lezen helpt om meer begrip te krijgen voor wat ziekte kan betekenen voor patient en zijn omgeving. Dit draagt bij aan het relativeren van de medische benadering. Lezen is vergelijkbaar met het luisteren naar de patient, een schrijver kan goed verwoorden wat een ziekte voor patienten teweegbrengt.

Recente artikelen