Benigne mammatumoren en risico op borstkanker

Array

Risico factoren voor mammacarcinoom worden bepaald door de histologische classificatie van benigne tumoren en de familiaire voorgeschiedenis.

Benigne afwijkingen van de borst zijn een belangrijke risicofactor voor mammacarcinoom. In een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine werd een grote groep vrouwen onderzocht om de mate van dit risico te onderzoeken. 9087 vrouwen werden over een gemiddelde periode van 15 jaar vervolgd. De histologie van deze groep bestond uit 67% niet proliferatieve laesies, 30% proliferatieve afwijkingen zonder atypie, en 4% atypische hyperplasie. In
707 gevallen ontstond een mammacarcinoom. Het relatieve risico van deze cohort bedroeg 1.56%, en dit verhoogd risico bleef aanwezig voor minstens 25 jaar na de biopsie. Het relatieve risico met atypie was 4.24%, vergeleken met het relatieve risico van 1.88% voor proliferatieve afwijkingen zonder atypie, en 1.27% voor niet proliferatieve laesies. De invloed van de familie was onafhankelijk van de histologie.
Er was geen verhoogd risico bij vrouwen zonder een familiaire voorgeschiedenis en een niet proliferatieve laesie. In de eerste 10 jaar na de biopsie kwam in dezelfde borst veel borstkanker voor, speciaal bij die vrouwen met atypische laesies. Bron: Benign Breast Disease and the Risk of Breast Cancer 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Benigne mammatumoren en risico op borstkanker"

  1. Vrouwen met borstkanker die chirurgie weigeren zijn ouder en hebben grotere tumoren die vaker bij toeval zijn ontdekt dan vrouwen die wel willen worden geopereerd. De kans op overlijden is in de eerste groep fors verhoogd.

    Dit blijkt uit een vergelijking van gegevens van 5339 patiënten uit de Geneva Cancer Registry. De patiënten waren jonger dan 80 jaar en bij hen waren geen metastasen vastgesteld. Van de 70 patiënten die chirurgie weigerden, kregen 37 (53%) geen behandeling, 25 (36%) kreeg alleen hormoontherapie en 8 (11%) andere adjuvante behandeling, alleen of in combinatie.

    Bron: Annals of Surgery,

  2. Hallo.
    In een verwijsbrief die ik mee kreeg naar de Gyanecologie voor iets anders stond onder de kop voorgeschiedenis ondermeer:Ontvangen Mammografie: beeld van mastropathie. Moeilijk beoordeelbaar, classificatie benigne.Wat wil dat zeggen, mij is steeds gezegd alles goed.

Comments are closed.

Recente artikelen