Twijfel over nut bevolkingsonderzoek borstkanker

Array

Dwars tegen de gevestigde mening in dat bevolkingsonderzoek naar borstkanker levens spaart, beweren Amerikaanse onderzoekers dat zij in hun onderzoek naar de effecten van mammografie in de dagelijkse praktijk geen aanwijzingen zien dat regelmatige controle de mortaliteit reduceert.

De opvatting dat bevolkingsonderzoek naar borstkanker levensreddend kan zijn wordt vooral gesteund door gecontroleerde studies met strenge inclusiecriteria. Het Amerikaanse onderzoek richtte zich op het nut van mammografie in de dagelijkse praktijk; het werkelijke leven dus. De onderzoekers pluisden de medische dossiers na van 1351 vrouwen verspreid over de VS, die tussen 1983 en 1998 aan borstkanker waren overleden. Ze vergeleken de gegevens met die van 2501 vrouwen die geen borstkanker hadden en die qua leeftijd en risicofactoren identiek waren aan de eerste groep. De onderzoekers redeneerden dat, als screening voor borstkanker de mortaliteit (door borstkanker) reduceert, de vrouwen in de controlegroep per definitie vaker gescreend zouden moeten zijn geweest dan de groep van overleden vrouwen. Dat bleek dus niet het geval te zijn. Er was een trend dat vrouwen waarbij borstkanker in de familie voorkwam vaker gecontroleerd waren, echter dit verschil was niet significant. Er lijkt dus een kloof te bestaan tussen academisch onderzoek en de implementatie hiervan in de normale praktijk.

Bron: British Medical Journal & Journal of the National Cancer Institute

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen