Borstkanker van 1 – 9 naar 1 – 8

Array

Het aantal gevallen van borstkanker neemt in Nederland nog steeds gestaag toe. Een meisje dat nu geboren wordt, heeft een kans van 1 op 8 om ooit in haar leven borstkanker te krijgen.

Dat blijkt uit recente statistieken van de Integrale Kankercentra Nederland. Tot voor kort werd aangenomen dat borstkanker 1 op de 9 vrouwen treft. Borstkanker was daarmee al de meest voorkomende kankersoort voor vrouwen. Over de oorzaken van de stijging bestaat geen zekerheid. “In Nederland worden vrouwen laat moeder”, zegt dr. Otto Visser, hoofd kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA). “Bekend is dat vrouwen die laat kinderen krijgen of nooit moeder worden, meer kans hebben op borstkanker. Ook overgewicht, eveneens een toenemende trend, is een risicofactor voor het krijgen van borstkanker.”



Visser relativeert de cijfers wel. “Het is maar net hoe je de statistieken interpreteert. De kansberekening is gebaseerd op de aanname dat er geen veranderingen optreden in de leefgewoonten. Als die veranderen verandert ook de kans. Het kan om een toename gaan, maar misschien zijn er ook wel factoren waardoor het aantal gevallen lager uitvalt.”

Mits vroegtijdig herkend, is borstkanker een kankersoort met een relatief grote overlevingskans. Van de patiënten die in het vroegste stadium zijn gediagnosticeerd, leeft volgens het IKA na 10 jaar nog 88 procent. Borstkanker is vaak te ‘genezen’ met huid- en borstsparende chirurgie of amputatie. Er kan ook worden gekozen voor chemotherapie of bestraling.

Belangrijk is dat de borstkanker vroeg genoeg ontdekt wordt en optimaal behandeld wordt. In campagnes wordt dan ook de nadruk gelegd op zelfonderzoek en bewustwording, om tumoren zo snel mogelijk te ontdekken. Oktober is in Nederland Borstkankermaand. Er zijn vier weken lang activiteiten om aandacht te vestigen op de ziekte. Dit jaar wordt vanaf 1 oktober de Arena in Amsterdam een week lang roze verlicht.

Recente artikelen