Slechte score behandeling borstkanker UMCG: Men gaf verkeerde gegevens door aan IGZ

Array

In het artikel van het AD over het aantal heroperaties in 2007 bij patiënten met borstkanker staat foutief vermeld dat het UMCG bij 39% van de patiënten met borstkanker opnieuw moet opereren. Alarmerende resultaten, zo liet Inspectie voor de Gezondheidszorg weten. Maar nu blijkt dat het UMCG een foutje heeft gemaakt. 

Het UMCG heeft zich echter misrekend bij het doorgeven van de cijfers aan de Inspectie van de Gezondheidszorg. Per abuis zijn ook vrouwen meegeteld die na een eerste operatie alsnog zijn geopereerd om andere redenen.

In 2007 zijn in het UMCG 142 patiënten met een maligne mammatumor geopereerd. Van deze 142 patiënten ondergingen 91 patiënten primair een borstsparende ingreep. Bij 20 patiënten (22%) was sprake van irradicaliteit, op basis waarvan is overgegaan tot reëxcisie conform de landelijke richtlijn.

In overleg met, of op verzoek van 14 patiënten heeft ook een heroperatie plaatsgevonden om andere redenen dan irradicaliteit. Overwegingen die bij deze operaties een rol speelden waren een krappe marge bij een ongunstig type tumor, dragerschap van BCRA 1/2 genmutatie en het weigeren van radiotherapie. Deze patiënten zijn abusievelijk meegeteld in het percentage zoals dat eerder aan de inspectie gemeld is.
De resultaten van de patiënten die in 2008 een operatie ondergingen zijn inmiddels sterk verbeterd. IGZ heeft, naar aanleiding van de uitkomsten, het UMCG en andere slecht scorende ziekenhuizen opgeroepen om op korte termijn met een verbeterplan te komen.

De kwaliteitsnorm van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON) was reeds vorig jaar gewijzigd in 80%, ofwel bij 80% van de borstsparende operaties dient de operatie bij de eerste resectie radicaal te zijn.

Bron: Huisartsvandaag.nl 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen