Misselijkheid en braken bij chemo beter te verhelpen

Array

chemotherapieNieuw internationaal onderzoek bevestigt effect nieuwere behandeling
Misselijkheid en braken zijn bij chemotherapie ingrijpende en vaak voorkomende bijwerkingen die een sterk nadelige invloed op de kwaliteit van leven van een patient kunnen hebben. Deze bijwerkingen worden door patienten die aan een chemotherapie beginnen ook genoemd als een van hun grootste angsten.

Nieuw onderzoek toont aan dat patienten die bij hun eerste chemokuur aprepitant (merknaam Emend) kregen toegediend, in combinatie met de traditionele braakremmende behandeling, duidelijk minder last hadden van misselijkheid en braken. Dit onderzoek is deze week gepresenteerd op het Europese oncologie congres ESMO en gepubliceerd in de internationale wetenschappelijke publicatie Support Care in Canceri.

Aprepitant is een nieuwere behandeling om misselijkheid en braken te voorkomen. In deze studie gaat het om patienten die worden behandeld voor verschillende vormen van kanker, zoals borstkanker, darmkanker, longkanker en ovariumkanker met een zogenaamde matig-emetogene chemokuur (MEC).

In dit onderzoek meldde ruim driekwart van de patienten die een braakremmende behandeling op basis van aprepitantii kregen dat zij na de eerste chemokuur niet hadden gebraakt, tegen 62% van hen die de traditionele behandelingiii kregen.

Dr. A. van Bochove, oncoloog in Zaans Medisch Centrum:

“De impact van bijwerkingen als misselijkheid en braken is groot. Dat zien wij ook in de dagelijkse praktijk. Het voorkomen van bijwerkingen heeft een belangrijk effect op de kwaliteit van leven en de motivatie van de patient om alle kuren te volbrengen.

Daarom is het belangrijk om bij de start van de chemokuur deze bijwerkingen goed te behandelen. De recente studieresultaten tonen aan dat de behandeling met aprepitant een effectieve aanvulling is op de standaardtherapie en dus niet alleen bij de – wat betreft braken- zwaarste chemotherapie.”

Impact misselijkheid en braken
Uit Nederlands onderzoekiv onder patienten die chemotherapie moeten ondergaan, blijkt dat bijna 75% van hen, zich vooraf veel zorgen maakt over de bijwerkingen van behandeling, zoals misselijkheid en braken. De groep patienten die ook daadwerkelijk last heeft gekregen van bijwerkingen is met 86% zelfs hoger dan de groep die zich van te voren zorgen maakte.

Vooral de bijwerking misselijkheid en braken heeft een enorme impact op het dagelijks leven zoals het sociale leven, het huishouden en werk. Bijna 20% van de deelnemers aan dit onderzoek die last had van deze bijwerkingen, heeft om die reden zelfs overwogen om niet aan een nieuwe chemokuur te beginnen. Het is daarom ook van groot belang dat patienten dit onderwerp durven te bespreken met hun arts en verpleegkundige.

Borst-, darm- en longkanker zijn de meest voorkomende vormen van kanker in ons land. Jaarlijks worden ruim 34.000 vrouwen en mannen getroffen door deze ziekte. Op grond van de huidige gegevens krijgen in Nederland ongeveer 4 van de 10 mannen en 3,5 van de 10 vrouwen kanker in de loop van hun leven.

i Bernardo L. Rapoport, etal Aprepitant for the prevention of chemotherapy-induced nausea and vomiting associated with a broad range of moderately emetogenic chemotherapies and tumor

types: a randomized, double-blind study, Support Care in Cancer, 2009

ii Aprepitant 125 mg, ondansetron 8 mg tweemaal daags en dexamethason 12 mg op dag 1, en aprepitant 80 mg eenmaal daags op dagen 2 en 3

iii Ondansetron 8 mg tweemaal daags en dexamethason 20 mg op dag 1 en ondansetron 8 mg tweemaal daags op dagen 2 en 3

iv Het onderzoek van TNS NIPO is in 2006 uitgevoerd onder 684 (ex-)kankerpatienten.

Recente artikelen