Oorzaken van borstkanker

Array

borstkanker pink ribbonBorstkanker is in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een groot gezondheidsprobleem. Het is een zeer veel voorkomend type kanker, dat bij ongeveer één op de negen vrouwen in de loop van hun leven voorkomt. Borstkanker komt zelden voor bij zeer jonge vrouwen. De meerderheid van de patienten bestaat uit vrouwen van 50 jaar of ouder.
Terwijl de oorzaken van borstkanker niet volledig bekend zijn, maakt de moderne wetenschap snel vooruitgang bij het beheersen van de ziekte door de diagnose in een vroeg stadium vast te stellen en verbeterde behandelingsmethoden.

Over de borst
Een borst is opgebouwd uit melkklieren, melkgangen, vetweefsel, bloedvaten en lymfevaten. De melkklieren produceren melk; de melkgangen zijn buisjes die de verbinding vormen tussen de melkklieren en de tepel. Het vetweefsel omringt de melkklieren en de melkgangen. Lymfevaten vervoeren lymfe naar de lymfeklieren in de oksels, boven en onder de sleutelbeenderen en in de borstkas.
In de borst zitten veel klieren; deze zijn opgebouwd uit kleine bouwstenen, cellen genaamd, die na een bevalling (moeder)melk produceren. Deze cellen delen zich en groeien normaal en regelmatig. Soms echter, om redenen die nog niet bekend zijn, raken enkele van deze cellen de controle kwijt. Deze blijven zich delen en veroorzaken zo de groei van een knobbeltje. Bij sommige vrouwen kan het jaren duren voordat zo’n knobbeltje ontdekt wordt.
Een knobbel in de borst kan goedaardig (onschuldig) zijn. Een knobbel is kwaadaardig, als zij uit kankercellen bestaat die zich via de bloedsomloop of het lymfesysteem kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam of plaatselijk om zich heen kunnen groeien in andere organen. Het lymfesysteem is een netwerk van kleine klieren dat het lichaam helpt bij de afweer. Als de kankercellen zich verspreiden buiten de borst, worden deze cellen uitzaaiingen of metastasen genoemd. Of een knobbeltje in de borst goedaardig of kwaadaardig is kan worden vastgesteld door een klein stukje van de knobbel te nemen (een zgn. biopsie) en de cellen onder een microscoop te bekijken

Recente artikelen