Persbericht: Toelichting hypothecaire lening bestuurder AveleijnSDT

aveleijn SDTIn 2001 is de heer van Praet aangetreden als eenhoofdige Raad van Bestuur  van zorginstelling Aveleijn. Op het moment van aantreden was er een negatief eigen vermogen. In de afgelopen jaren is dit  omgebogen naar een positief weerstandsvermogen van vierentwintig en een half miljoen euro. De omzet in 2008 bedroeg 67 miljoen. In 2007 heeft een succesvolle fusie plaatsgevonden en heeft de benchmark van Ernst en Young vorig jaar aangegeven dat AveleijnSDT de beste bedrijfsmatige grote verstandelijk gehandicapten zorginstelling in het land is. Daarbij was het ziekteverzuim in 2008 een van de laagste in de branche nl. 3,3 %.

Onderzoek in de Volkskrant heeft aangegeven dat AveleijnSDT als VG organisatie behoort tot de beste werkgevers in het land en in de regio is AveleijnSDT vorig jaar uitgeroepen tot beste werkgever in de non-profit sector. Ook in het jaarlijks gehouden client/verwanten tevredenheidsonderzoek scoort AveleijnSDT permanent hoog.

Door het bereiken van al deze zeer uitzonderlijke resultaten over langere termijn heeft de Raad van Toezicht gemeend deze bestuurder voor langere tijd aan AveleijnSDT te willen binden.

De Raad van Toezicht is verantwoordelijk voor de continuïteit van de organisatie en zij meent deze organisatie en daarbij de zorg, geen betere dienst te kunnen bewijzen dan het nog enkele jaren aanblijven van deze bestuurder.
Door de gekozen beloning (hypothecaire lening: kosten voor de organisatie jaarlijks minder dan een bruto maandsalaris van de heer van Praet) heeft de heer van Praet zich verplicht nog enkele jaren als bestuurder verbonden te blijven aan AveleijnSDT(door deze constructie vervallen weliswaar de fiscale voordelen voor de heer van Praet).

Bron: Aveleijn

De Raad van Toezicht merkt op dat de prestaties van de afgelopen jaren hebben geleid tot bonussen gedurende de laatste 3 jaren voor alle medewerkers van de organisatie.

2 thoughts on "Persbericht: Toelichting hypothecaire lening bestuurder AveleijnSDT"

 1. Het verstrekken van een hypotheek aan de heer van Praet als lookaas om hem langer aan te laten blijven is buiten alle proporties. Ongeacht de prestaties van de heer van Preat, die voor zijn functie meer dan rijkelijk wordt beloond (eur 215.000 / jaar), beter dan vergelijkbare posities in het bedrijfsleven, is een extraatje absoluut ongepast. Gemeenschaps geld dat beschikbaar is voor het voorzien van zorg is niet bestemd voor slimme constructies voor persoonlijk gewin.
  Zijn prestaties kunnen nog zo goed zijn, dit overschreidt een grens.
  Ik ben van mening dat de heer van Preat moet worden gescorsd, alsmede het totale bestuur van de instelling die dit heeft goedgekeurd. Komt nog bij dat de belastingdienst een vordering op de heer van Preat zal hebben voor loon in natura.
  Dit soort praktijken maken de zorg sector in Nederland zieker dan de mensen die eigenlijk recht hebben op zorg.

 2. De heer van Praet heeft goed gepresteerd, maar daar krijgt hij dan ook vorstelijk voor betaald, dus ook geen bonussen !
  En wat als de heer van Praet tussentijds (2009 tot 2013) dood gaat ?
  Of hebben ze daar een overlijdensrisicoverzekering voor afgesloten t.l.v. van Aveleijns ?

Comments are closed.

Recente artikelen