Nefarma: uiterste waakzaamheid geboden bij internetbestellingen

Array

pillen-in-blisterVeel geneesmiddelen die via internet bij patienten komen, zijn vervalst. Een onderzoek van de Consumentenbond en het RIVM, waarvan de resultaten vandaag gepresenteerd zijn, bevestigt dat eens te meer. Vervalste geneesmiddelen brengen grote risico’s voor de gezondheid met zich mee en schaden bovendien het vertrouwen in de farmaceutische zorg, stelt Nefarma.
Van de 82 medicijnbestellingen die de Consumentenbond (zonder recept) deed op diverse buitenlandse websites, werd bijna de helft niet eens geleverd, vaak zelfs ondanks betaling vooraf. De wél ontvangen pakketjes oogden volgens de onderzoekers vaak onbetrouwbaar. Afzenders waren onduidelijk, verpakkingen voldeden niet aan de eisen en in de helft van de gevallen ontbrak een bijsluiter.

Uit laboratoriumonderzoek van het RIVM naar de bestanddelen van de producten bleek vervolgens dat bij een groot deel de hoeveelheid werkzame stof meer dan tien procent afweek van de norm. Ook vond het instituut in sommige producten werkzame stoffen die niet in het betreffende middel thuishoorden. Níet gekeken is naar verontreinigingen, bijproducten en hulpstoffen in de geleverde ‘medicijnen’, die ook grote gevaren voor de gezondheid in zich kunnen dragen. Farmaceutische bedrijven zijn verplicht uitgebreid onderzoek te doen naar de aanwezigheid van dergelijke stoffen om aan te tonen dat hun geneesmiddelen veilig kunnen worden gebruikt.

Nefarma onderschrijft de conclusie van Consumentenbond en RIVM dat uiterste waakzaamheid geboden is bij het bestellen van geneesmiddelen via onbetrouwbare websites. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat ruim zestig procent van de via internet bestelde geneesmiddelen vervalst is. Een grote voorlichtingscampagne van het ministerie van Volksgezondheid, waaraan naast patienten- en consumentenorganisaties ook Nefarma haar medewerking verleent, moet mensen dit najaar nóg bewuster maken van de gevaren van bestellingen van internet. Reguliere distributiekanalen bieden nog altijd verreweg de beste garanties.

Daarnaast zijn farmaceutische bedrijven in Europees verband gestart met een proefproject om te komen tot een systeem dat vervalsingen tegengaat. Daarbij worden unieke veiligheidskenmerken aan producten toegevoegd om elke individuele verpakking van geneesmiddelen te controleren op echtheid.

– Lees hier Nefarma’s visiedocument over vervalste geneesmiddelen.
– Meer informatie over het onderwerp vindt u ook op de speciale website van het ministerie van Volksgezondheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen