Brits meisje overleden na HPV-vaccinatie

Array

HPV‘Meisje dood na baarmoederhalsvaccinatie’ zo meldt De Telegraaf vandaag. De veertienjarig Britse Natalie Morton is overleden, nadat ze op school deze vaccinatie tegen baarmoederhalskanker had gekregen.  Er wordt onderzocht of haar dood het gevolg is van de vaccinatie. Het lijkt erop dat de tiener een zeldzame en extreme reactie op de vaccinatie kreeg.

Volgens dr. Caron Crainger, directeur van het gezondheidscentrum in Coventry, bezweek het meisje kort nadat ze de vaccinatie had gehad. “Maar zolang de feiten niet bekend zijn en er geen lijkschouwing is gedaan, kunnen we haar dood niet met zekerheid koppelen aan het vaccin.” Enkele medestudenten gaven na de vaccinatie aan dat ze last hadden van duizeligheid en misselijkheid, maar hoefden niet te worden opgenomen in een ziekenhuis.

Het is niet ongebruikelijk dat er bijwerkingen optreden na een Cervarix-vaccinatie. Tussen 14 april 2008 en 23 september 2009 zijn bij de Britse gezondheidsinspectie 2.137 meldingen binnengekomen van meisjes die een reactie op het middel hadden gekregen. Ook in ons land wordt het middel Cervarix gebruikt.

De partij Cervarix die op de school is gebruikt, wordt voorlopig uit voorzorg niet meer gebruikt. Het is ook mogelijk dat de dood van het meisje toeval was of dat ze al ziek was en dat de vaccinatie haar fataal is geworden.

Groot-Brittannie is in september 2008 begonnen aan een vaccinatieprogramma voor jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker. In het hele land wordt het middel Cervarix gebruikt van GlaxoSmithKline.  In Nederland is de vaccinatie tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken op 10 februari van dit jaar van start gegaan. Sindsdien zijn 380.000 meisjes opgeroepen voor vaccinatie. Ongeveer de helft daarvan is daadwerkelijk gevaccinneerd. Daarbij hebben zich voor zover bekend in geen enkel geval ernstige bijwerkingen voorgedaan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen