Lager opgeleide baart ongezondere baby

Array

babymassageGezondheidsklachten van de moeder hebben gevolgen voor de foetus
De gezondheidsverschillen tussen arm en rijk beginnen al in de baarmoeder. Doordat vrouwen uit een lage sociaal economische klasse ongezonder leven, hebben ze een grotere kans op een problematische zwangerschap en ontwikkelen de baby’s zich in de buik minder goed. In hun eerste levensjaren kampen de nakomelingen ook vaker met gezondheidsproblemen dan kinderen van vrouwen die welvarender zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Lindsay Silva vrijdag 2 oktober promoveert.

De laagst opgeleide moeders hebben een vijf keer groter risico op zwangerschapsvergiftiging dan moeders met het hoogste opleidingsniveau. Ook hebben ze 30 tot 50 procent meer kans op hoge bloeddruk en kampen ze vaker met zwangerschapsdiabetes. Voor een deel zijn deze problemen te verklaren doordat lager opgeleiden vaker overgewicht hebben, meer last hebben van stress en meer roken.

De problemen van lager opgeleide moeders tijdens de zwangerschap zijn van invloed op de gezondheid van hun nakomelingen. In de eerste twee jaar van hun leven krijgen de kinderen vaker luchtweginfecties. Ook hun groeitempo ligt anders. In de baarmoeder groeide vooral het hoofdje minder goed. In de eerste twee maanden na de geboorte zijn de baby’s kleiner. Daarna worden ze juist langer dan kinderen van hoger opgeleiden, wat een negatief effect kan hebben op de latere gezondheid van het kind. Om die snellere groei te verklaren is verder onderzoek nodig. ‘Het zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met een hogere energie-inname van lager opgeleiden’, zegt Silva die haar onderzoek uitvoerde op de afdeling maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC.

De onderzoekster hoopt met haar promotie bij te dragen aan een betere gezondheid van zwangere vrouwen en hun kinderen. Er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen opleidingsniveau van moeders, hun gezondheidstoestand tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan voor de ontwikkeling van hun foetussen, baby’s en peuters. Uit andere onderzoeken is wel gebleken dat vrouwen uit de hoogste sociale klasse gemiddeld 5,7 jaar ouder worden dan vrouwen uit de laagste klasse. Ook genieten mensen uit de hoogste klasse zo’n 14 jaar langer van een goede gezondheid.

De onderzoekster heeft gebruik gemaakt van de gegevens van Het Generation R Onderzoek, het onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. De promotie is mogelijk gemaakt door de Mozaïekbeurs, een subsidie waarmee de NWO meer allochtone afgestudeerden in de wetenschap wil laten instromen.

Recente artikelen