Rol Osterhaus bij Viroclinics gewoon gepubliceerd door Erasmus MC

Ab OsterhausSlecht geïnformeerde Fleur Agema eist ontslag van Osterhaus
Op de homepage van zijn vakgroep in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum staan de nevenfuncties gewoon vermeld dat Osterhaus aandelen heeft bij Viroclinics is eenvoudig op te zoeken en mevrouw Agema had dat gewoon kunnen weten. Ook staat Osterhaus gewoon als manager op de website van Viroclinics
Nieuw zijn de gegevens over Osterhaus’ industriele banden dus niet. Agema maakt een punt over iets wat niet eens een publiek geheim blijkt te zijn.

De Gezondheidsraad heeft in 2007 de viroloog Ab Osterhaus ‘adviseur’ in plaats van ‘lid van de adviescommissies’ over griepkwesties gemaakt. Het gebeurde nadat de Gezondheidsraad de regels rond belangenverstrengeling aanscherpte. De reden voor het beperken van Osterhaus’ rol, aldus de Gezondheidsraad, was het belang van bijna tien procent dat Osterhaus heeft in het door hem opgerichte bedrijf Viroclinics. Dat bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen de Mexicaanse griep.Dit meldt een woordvoerder van de raad aan het NRC.

De PVV heeft inmiddels een spoeddebat in de Tweede Kamer aangevraagd over de kwestie Osterhaus, en eist het ontslag van de viroloog als adviseur van het ministerie van Volksgezondheid, omdat, zo liet ze bij Pauw en Witteman weten, het vooraf had willen weten. Naar nu blijkt had ze dat kunnen weten en heeft ze verzuimd zich goed te informeren.

Bijgaand het CV van de heer Osterhaus:

Home Page of Prof. Dr. Ab Osterhaus

Contact details
Additional information

Contact details
Picture of Prof. Dr. Ab Osterhaus
A.D.M.E. Osterhaus, Prof. Dr. (Ab)Department of Virology, Erasmus MC.

Email: [email protected]

Phone: +31 10 4044066

top

Additional information
Disclosing of interests of Albert Osterhaus
Apart from heading the Department of Virology at the Erasmus MC, prof. A.D.M.E. Osterhaus is also involved in or with many other initiatives within the Virology field.

This involvement ranges from expert advice to various international organisations involved in the area of general human and veterinary health to advising spin-out companies of the Erasmus University Medical Center Rotterdam that are endeavouring to bridge the gap between scientific discovery/knowledge and putting these to practical use in society.

For purposes of transparency and to avoid of possible conflicts of interest, prof. A.D.M.E. Osterhaus discloses all his interests in matters related, directly or indirectly, to his position as head of the Department of Virology of Erasmus MC.

Employment:

 • A 80% position as Professor in Virology at the Erasmus University Medical Center Rotterdam.
 • A 20% position as scientific advisor to ViroClinics B.V., Rotterdam. ViroClinics B.V. is a spin-out company of the Erasmus MC that performs (pre) clinical research services for industry.
 • A 0% position as Professor of Environmental Virology at the State University, Utrecht.

Consultancy:

 • Prof. A.D.M.E. Osterhaus performs no consultancies with companies on a personal title. Any consultancies he may perform, are through contracts between Erasmus MC on the one hand and any companies that desire consulting services of prof. Osterhaus on the other hand.

Shareholder ownership:

 • Professor Osterhaus has share certificates in ViroClinics B.V. The majority of the shares in ViroClinics (> 75%) are owned by Erasmus MC through its Erasmus MC Holding B.V. To avoid any possible conflict of interest and to safeguard its employees against the possibility of unethical decisions, the Erasmus MC does not allow any of its employees to hold shares in person in any companies that are (partly) owned by Erasmus MC. As a result thereof, any shares provided by such companies to any Erasmus MC employees, are held by a Foundation Administration Office. The board of this foundation is appointed by Erasmus MC. The employees receive share certificates of their shares.
 • Professor Osterhaus holds less than three percent of shares in IscoNova A.B. IscoNova A.B. is a Swedish company that predominantly works in the area of human respiratory vaccines.

Public Advisory Work:

 • WHO, Director Collaborating Centre for Aboviruses and Haemorrhagic Fever Reference and Research.
 • (Dutch) National Influenza Centre (NIC), Director.
 • EC, Member of the Task Force Vaccines and Viral Diseases.
 • EC, Member of the EC Scientific Steering Committee, ad hoc group on TSE/BSE.
 • WHO, Member Strategic Advisory Group of Experts (SAGE).
 • WHO, Member of the International Health Regulations (2005), roster of Experts.
 • WHO, Member of the Sars aetiology network.
 • WHO, Product development for aerosol measles vaccines.
 • Jenner Institute, Member of the International Scientific Advisory Board.
 • European Research Council Panel (ERC), Chair Advanced Grant Panel LS6: Immunity and Infection.
 • (British) Department for Environment, Food and Rural Affairs, Member of the Scientific Advisory Council Sub Group for Epidemic Diseases.
 • European Centre for Diseases Prevention and Control, roster of Scientists.
 • – Dutch Food and Consumer Product Safety Authority, roster of scientists.
 • – Council of Europe, European Pharmacopoeia Commission, Ad hoc working group “Quality of biologicals obtained from warm blood animals”.
 • – AIDS fund, Scientific Advisory Council.
 • – European Scientific Working Group on Influenza, Member.
 • – European Parliament, Member Temporary Committee on Foot and Mouth Disease.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Rol Osterhaus bij Viroclinics gewoon gepubliceerd door Erasmus MC"

 1. Ook interessant uit hetzelfde NRC artikel:

  Hoogleraar Schellekens zit in het College ter beoordeling van Geneesmiddelen, waar het verboden is aandelen van belanghebbende bedrijven te bezitten. Schellekens: „Daarmee sluit je alle schijn van belangenverstrengeling uit.”

  En tevens:

  Het netto-effect van het werk bij ViroClinics: ik word er slechter van”, zei Osterhaus tegen HP/De Tijd. „Ik lever namelijk een van mijn werkdagen bij de universiteit in”.

  Dat en alle reputatieschade maakt het interessant om uit te zoeken wat de waarde is van die 10 procent aan aandelen. Iets dat de NRC ook wel uit had mogen zoeken, maar het artikel zal wel weer in opdracht zijn geschreven.

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2373436.ece/Rol_Osterhaus_in_Gezondheidsraad_werd_teruggedrongen

 2. Ook interessant uit hetzelfde NRC artikel:

  Hoogleraar Schellekens zit in het College ter beoordeling van Geneesmiddelen, waar het verboden is aandelen van belanghebbende bedrijven te bezitten. Schellekens: „Daarmee sluit je alle schijn van belangenverstrengeling uit.”

  En tevens:

  Het netto-effect van het werk bij ViroClinics: ik word er slechter van”, zei Osterhaus tegen HP/De Tijd. „Ik lever namelijk een van mijn werkdagen bij de universiteit in”.

  Dat en alle reputatieschade maakt het interessant om uit te zoeken wat de waarde is van die 10 procent aan aandelen. Iets dat de NRC ook wel uit had mogen zoeken, maar het artikel zal wel weer in opdracht zijn geschreven.

 3. Schaart u zich in het vaccinatiekamp ten faveure van Osterhaus

  Weet u eigenlijk wel wat er in die vaccins zit ?? Alluminium, kwik, nanochip, squalinie, etc

  http://www.nujij.nl/over-het-goedje-squaline-dat-je-straks-ingespoten.6200251.lynkx

  http://drbenkim.com/articles-vaccine-infection.htm

  Tevens paniekviroloog Ab Osterhaus blijkt te zijn gelieerd aan een rechtspersoon -Cirion- waarin ook het farmaceutisch bedrijf Gilead participeert, de patenthouder van Tamiflu. Ex-minister van Defensie van de VS -en massamoordenaar- Donald Rumsfeld was vier jaar lang de hoogste man van Gilead en is tot op de dag van vandaag grootaandeelhouder. Uiteraard heeft Osterhaus deze belangenverstrengeling niet gemeld

  • Charles Medawar (Engeland), die de ontwikkelingen van de farmaceutische industrie sinds 20 jaar kritisch volgt: Volgens Medawar vormt sponsoring een regelrechte bedreiging voor de democratie. Hij noemde het voorbeeld van de World Health Organization (WHO), die voor 80% van haar inkomsten afhankelijk is van de farmaceutische industrie.
  Terwijl de WHO geacht wordt op mondiaal niveau onafhankelijk de criteria voor verschillende stoornissen vast te stellen en beleid daaromtrent te bepalen, wordt in de zogenaamde consensusforums doorgaans zitting genomen door personen van wie connectie met de farmaceutische industrie bekend is

  Zeg het maar,

  Met gr

  Marc goertz

Comments are closed.

Recente artikelen