eHealthNu voor opschaling van eHealth

Array

ehealthnuOp 1 oktober 2009, is het initiatief eHealthNu van start gegaan. Initiatiefnemers zijn Menzis, Achmea, TNO, Philips, KPN, Rabobank en het ZorgInnovatiePlatform. Eind juni presenteerden zij een manifest waarin zij aankondigden de krachten te bundelen om samen een doorbraak in eHealth te realiseren. De website www.ehealthnu.nl waarop deelnemers en partners zich kunnen aanmelden, is vandaag live gegaan.

EHealth is noodzakelijk om goede zorg in de toekomst voor iedereen beschikbaar te houden. Er zijn al veel zorginnovaties waarin eHealth succesvol wordt toegepast.
Patienten en zorgprofessionals zijn enthousiast. De gezondheidszorg en het wetenschappelijk onderzoek in Nederland zijn van goede kwaliteit en de infrastructuur voor technologische en ICT innovaties is uitstekend. Toch slagen we er in Nederland niet of nauwelijks in om geslaagde lokale eHealth-initiatieven verder op te schalen.

Veel initiatiefnemers lopen aan tegen dezelfde barrières die opschaling in de weg staan. Bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving, draagvlak, standaardisatie, bekostiging of medisch bewijs.

Een doorbraak in eHealth
eHealthNu heeft tot doel de toepassing van eHealth-diensten als onderdeel van zorginnovatie aan te jagen, zodanig dat deze in 2020 landelijk beschikbaar zijn. In het consortium worden de krachten van partijen in eHealth gebundeld. Samen werken zij aan oplossingen om de breed ervaren barrières voor opschaling van eHealth uit de weg te ruimen. Concreet ligt er de doelstelling eHealth-diensten voor ouderen en chronisch zieken in 2020 landelijk beschikbaar te hebben. In 2010 ligt de focus op twee zorgketens: diabetes mellitus en chronisch hartfalen.
De kracht van eHealthNu zit ‘m in de bundeling van krachten van deelnemers en partners. Dat biedt grote voordelen. Voor het eerst komen publieke en private partijen samen om de non-concurrentiele knelpunten, waarvan alle partijen hinder ondervinden, aan te pakken.

Deelnemers en partners
Partijen die actief betrokken zijn bij eHealth en willen opschaelen, worden uitgenodigd om deel te nemen in eHealthNu. Van deelnemers wordt verwacht dat zij kennis delen, bijvoorbeeld door zitting te nemen in een deelnemersgroep die zich richt op een of meerdere barrières. Ook zijn er partners betrokken in eHealthNu, zoals patientenorganisaties en brancheorganisaties. Dit zijn partijen die het belang zien van de opschaling van eHealth en hieraan actief willen bijdragen. Meer informatie staat op www.ehealthnu.nl.

Recente artikelen