Maak van Ketenzorg een business case (afl. 2)

Array

business planOp woensdag 23 september gaven prof.dr. Guus Schrijvers en Juliusdocent dr. Henk van der Steeg vier uur college aan de Masterclass Disease Management  over theorie en praktijk van business cases voor disease management programma’s in Nederland, Engeland, USA en Duitsland. In het college gingen zij in op het begrip business case in de literatuur, de termen return on investment (ROI) en per member per month costs (PMPM costs) en op de terugverdien-termijn van de aanloopkosten.

De reacties op dit nieuw ontworpen college waren zo positief dat Guus Schrijvers nu en de komende weken een paar highlights behandelt. Vorige week gaf hij een definitie van business case. Nu behandelt hij de vraag hoe dit begrip zich verhoudt tot de aanpalende begrippen business plan en projectplan. Het begrip business case reserveert Schrijvers voor specifieke patientengroepen bijvoorbeeld voor een zorgprogramma voor COPD patienten. Een business plan is breder en betreft een complete structuur.

Een voorbeeld:  als een ziekenhuis en lokale huisartsen een BV oprichten voor het bieden van chronische zorg in het algemeen, dan maken zij een business plan. Een projectplan beschrijft de stappen om te komen tot een project. Het gaat eraan vooraf. Als  het goed is, bevat een business case  een projectplan. Het is niet noodzakelijk dat zo’n plan een financiele onderbouwing bevat. Een opsomming van de voorbereidingskosten kan voldoende zijn.

Tenslotte, een opmerking over het begrip business case in de Amerikaanse literatuur. Daar heeft het begrip een positieve klank. Zo spreekt zorginnovatie expert Don Berwick in een interview over een business case indien kwaliteit omhoog en kosten omlaag gaan.  Die positieve connotatie ontbreekt in Nederland. De gevoelswaarde van het begrip business case checkend bij mijn studenten kreeg ik als reactie: een modieuze term en weer meer formulieren. Schrijvers merkt op dat in de praktijk de begrippen business case, business plan en projectplan door elkaar lopen. Hij doet hier geen voorstel voor algemeen gebruik. Maar aan het begin van een serie mini e-learning colleges moet hij zijn eigen begrippen verhelderen. De volgende week bespreekt hij de doelstellingen van een business case. Wat doe je ermee? Waarvoor kan deze wel en niet dienen?  Tot zover dit bericht.

Op dinsdag 12 januari 2010 start de derde masterclass Disease Management van 13 colleges, alle op dinsdagen van 15.00-19.00 uur in het UMC Utrecht. Ook de hier besproken business case aanpak komt gedurende een van de middagen aan bod. Wil jij deelnemen aan deze Masterclass? Ga dan naar <http://www.integratedcare.nl/downloads/090902brochure_mc-disease-management-2010_vers.pdf>  en schrijf u in.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen