Scheper Ziekenhuis in Emmen ontslaat chirurg Nick Reijnen

Array

scheper-ziekenhuis-emmenHet Scheper Ziekenhuis in Emmen ontslaat de 59-jarige chirurg Nick Reijnen van wie patienten zijn overleden als gevolg van een mislukte maagverkleiningsoperatie. Door de naadlekkages werden volgens de inspectie IGZ patienten ernstig ziek en daar nam de chirurg onvoldoende actie op.

Het ziekenhuis maakte uiteindelijk melding van zeven sterfgevallen waarvan er vijf volgens de inspectie gerelateerd konden worden aan het gebrekkige werk van de chirurg. Vier van hen stierven direct na de operatie en een vijfde enkele maanden later. Een zesde dode overleed aan een complicatie die vaker voorkomt na een maagoperatie, en van een zevende staat niet vast of de operatie de oorzaak van het overlijden was. Als de arts zich niet vrijwillig laat uitschrijven uit het BIG-register dan zal de inspectie IGZ aan het Medisch Tuchtcollege vragen om deze arts zijn medische bevoegdheid te ontnemen. Het is de zwaarste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen. De IGZ wil deze maatregel omdat de chirurg maagverkleiningen ‘op onverantwoorde manier uitgevoerd heeft’ en uit het onderzoek van de commissie blijkt dat niet valt te verwachten dat hij in de toekomst veiliger zal kunnen werken. De Raad van bestuur van het ziekenhuis onderzoekt of er tuchtrechtelijke maatregelen tegen de chirurg kunnen worden genomen. Reijnen is per direct ontslagen. Reijnen heeft met succes weten te voorkomen dat het hele rapport openbaar wordt gemaakt.

Ruim twintig pagina’s van het rapport mogen niet openbaar worden gemaakt. Enkele partijen die deelgenomen hebben aan het onderzoek, bekijken de mogelijkheid van een hoger beroep tegen het rechterlijke besluit.

Het ziekenhuis gaat vanaf nu beter letten op de referenties van chirurgen en heeft via voorzitter Rutgers van de Raad van Bestuur spijt betuigd. ‘Het is een zwarte bladzijde in geschiedenis ziekenhuis.’ Op termijn zullen in Emmen volgens Rutgers toch weer maagoperaties plaatsvinden. Pas wanneer aan voorwaarden die de externe onderzoekscommissie stelt is voldaan, kan aan hervatting gedacht worden.



Beluister ook de items van RTV DrentheAudio bestand Fragment commissievoorzitter Greve.mp3
Audio bestand Voorzitter Greve onderzoekscommissie.mp3
Audio bestand Voorzitter Rutgers Raad van bestuur ziekenhuis.mp3

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen