Eindelijk onderhandelaarsresultaat cao gehandicaptenzorg

1
351

gehandicapten-zorgNa bijna tien maanden onderhandelen is er eindelijk een nieuw onderhandelaarsresultaat voor de cao gehandicaptenzorg. Maandagavond 5 oktober is op de valreep een resultaat bereikt tussen ABVAKABO FNV, NU?91, FBZ, CNV Publieke Zaak en VGN voor de nieuwe Cao Gehandicaptenzorg 2009 – 2011. De looptijd van deze cao is 26 maanden.

Op initiatief van ABVAKABO FNV is de laatste weken onderhandeld. De uitkomst is onder andere dat medewerkers in de gehandicaptenzorg een structurele loonsverhoging van 1,5 procent krijgen per 1 december 2009 en 1 procent per 1 juli 2010. Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering in 2009 structureel met 0,5 procent omhoog naar 5,15 procent. De eindejaarsuitkering stijgt in 2010 nogmaals met 0,6 procent naar 5,75 procent. Verder krijgen alle werknemers in december 2009 een eenmalige uitkering van 1,25 procent van het jaarsalaris.

Goed nieuws in deze zware tijden is dat de pensioenpremieverdeling voor de werknemer daalt: het te betalen premiedeel gaat per 1 januari 2010 naar 50 procent. De stagevergoeding voor leerlingen wordt per 1 augustus 2009 verhoogd naar 275 euro per maand. Per 1 januari 2010 wordt de eigen bijdrage van de werknemer in de reiskosten woonwerkverkeer verlaagd met 10 euro per maand.

Na jaren van onzekerheid zijn nu eindelijk ook afspraken gemaakt met betrekking tot het levensfasebeleid. Dat er nu nieuwe afspraken zijn gemaakt geeft rust, want er is duidelijkheid over de rechten van werknemers. Het resultaat is aanvaardbaar te noemen. Er is overeenstemming bereikt over een nieuw levensfasebudget in tijd waarvan alle werknemers -jong en oud- profiteren.

Daarmee is dit akkoord een hele vooruitgang in vergelijking met het akkoord van februari 2009. Na het mislukken van dit eerdere akkoord, met op hoofdlijnen een afspraak over levensfasebudget, gingen de onderhandelingen zeer moeizaam. Centraal stond de ambitie om te komen tot een nieuw levensfasebeleid voor alle werknemers in de gehandicaptenzorg, als opvolger van de huidige 55+ regeling.

Onder dreiging van het vastlopen van het overleg hebben beide partijen uiteindelijk hun verantwoordelijkheid genomen. Dit heeft geleid tot een onderhandelaarsresultaat met compromissen, maar iedereen is het erover eens dat dit het hoogst haalbare resultaat is onder de huidige omstandigheden. Vakbondsbestuurder Jan Kramer van ABVAKABO FNV: ?Het akkoord dat er nu ligt, is een duidelijk compromis. Wij hadden meer willen bereiken en daarom gaat ABVAKABO FNV het onderhandelaarsresultaat neutraal voorleggen aan de leden.

Bron: ABVAKABO FNV

Vorig artikelGrote belangstelling voor Klinische les
Volgend artikelVisconsumptie geen effect op darmgezondheid
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

1 REACTIE

  1. Denken jullie dat nu de werkdruk in de zorg zo toeneemt, dat de vraag naar minder slaapdiensten na je vijfenvijftigste afneemt? Sorry hoor ik kan er met mijn pet niet bij.
    Het is net alsof je oudere werknemers wilt weren uit de zorg. Leeftijdsdiscriminatie.

Comments are closed.