Orde der Geneesheren struikelt over faciliteitengemeenten

Array

dokterstas-deelN-VA senator en arts Louis Ide vindt het voorstel voor hervorming van de Orde der Geneesheren onvoldoende omdat er geen duidelijkheid bestaat rond de faciliteitengemeenten.  Zon jaar geleden besloot de Orde der Geneesheren dat ze zichzelf wilde omvormen naar de maatschappelijke realiteit van dit land. En dus wilde ze zich – net zoals de Orde der Advocaten en de Orde der Architecten – splitsen. Daarover bestond een consensus bij Nederlandstalige en Franstalige artsen. Ik heb bewust op hun voorzet gewacht om met een eigen wetsvoorstel te komen. Maar het voorstel waar de Orde nu mee naar buiten komt, is allesbehalve af, zegt Louis Ide.

Louis Ide: Het voorstel van de Orde is verdienstelijk en een stap in de goede richting. Toen ik het per mail ontving, dacht ik eerst nog: Dat ziet er zeer goed uit: gewoon te stemmen eigenlijk Maar toen merkte ik op dat er van één bepaald artikel twee versies bestonden, een Franstalige en een Vlaamse als het name. Het onderwerp lag voor de hand: de faciliteitengemeenten

Het wordt een pijnlijke klassieker in de politiek: de faciliteitengemeenten zorgen ook nu weer voor problemen, deze keer bij de artsen. De Franstalige afdeling van de Orde eist zeer voorspelbaar onvoorwaardelijk alle Francofone rechten op. Daar zijn ze heel duidelijk over, zegt Louis Ide. Voor de Franstalige Afdeling van de Orde der Geneesheren bestaan er enkel faciliteiten voor Franstaligen. Dat zouden wij, als Vlamingen, eens omgekeerd moeten suggereren. Het kot zou te klein zijn.

De Nederlandstalige versie is – op een heel andere manier – even voorspelbaar. Louis Ide: Ik heb de indruk dat de Nederlandstalige artsen gezocht hebben naar een compromis. Maar het resultaat van de tegemoetkomingen aan hun Franstalige collegas is: Een slecht compromis waarbij het niet duidelijk is hoe met de faciliteiten wordt omgegaan.

Waarom toch laten de Nederlandstalige artsen zich op de knieen dwingen terwijl ze naar aanleiding van een wetsvoorstel dat neerlag in de commissie sociale zaken van de Senaat op 20/01/2007 tot oprichting van een Orde van Artsen nog het volgende stelde: De Nederlandstalige Afdeling van de Orde is verbaasd en kan niet aanvaarden dat artsen die hun voornaamste beroepsactiviteit uitoefenen in een Vlaams-Brabantse gemeente met taalfaciliteiten, zich kunnen inschrijven op de lijst van de Provinciale Raad van Waals-Brabant?

Louis Ide: Ik vraag mijn collega artsen hun voorstel terug te trekken en opnieuw te bekijken. Ik vraag hen conform hun eerder ingenomen standpunt ons, de politiek, een nieuw eenduidig voorstel te formuleren. Een door de basis gedragen initiatief is veel sterker dan een wetsvoorstel. Daarom wacht ik nog even af. Maar ik stel ondertussen voor dat ze de mosterd halen bij de Orde van Advocaten: deze gesplitste Orde respecteert wél het territorialiteitsbeginsel.

Bron:n-va.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen