Verzorgenden en verpleegkundigen hebben een nieuwe eed

verpleegkundige met statusVerzorgenden en verpleegkundigen hebben een nieuwe eed, die ze uitspreken aan het einde van hun opleiding. Deze eed is opgesteld door Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Verzorgenden spreken aan het eind van de opleiding soms wel, maar  soms ook niet een eed uit.  De V&VN vindt dat dit moet veranderen. Volgens de beroepsvereniging staan in de nieuw ontwikkelde eed alle waarden en normen van de beroepsgroep van verzorgenden en verpleegkundigen zwart op wit.

Beroepscode
Het werd volgens de V&VN hoog tijd voor een nieuwe eed omdat het vak steeds professioneler wordt en verzorgenden steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. De gelofte is gemaakt door de commissie Ethiek van de beroepsvereniging. Hij sluit aan bij de Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden, die ook mede door V&VN is ontwikkeld.

Verplicht
De eed is geen juridisch document, en het uitspreken ervan is in Nederland niet verplicht. De oudste eed die werd uigesproken was de zogeheten Nightingale Pledge, die dateert van 1893. Opleidingen kunnen zelf bepalen of ze de gelofte wel of niet willen gebruiken. V&VN gaat de scholen uitgebreid informeren over de gelofte.

Volgens V&VN staan in de nieuw ontwikkelde eed alle waarden en normen van de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden zwart op wit. “In het vak zitten veel meer aspecten dan geheimhouding alleen”, zegt Monique Roedoe, woordvoerder van V&VN.

De organisatie vindt het de hoogste tijd voor een nieuwe eed omdat het vak steeds professioneler wordt en verpleegkundigen en verzorgenden steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. Opleidingen kunnen zelf bepalen of ze de gelofte wel of niet willen gebruiken. V&VN gaat de scholen uitgebreid informeren over de gelofte.

Als de eed wordt uitgesproken kan de verpleegkundige of verzorgende kiezen tussen zweren of beloven. Bij ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ mag ook een andere naam voor God worden gebruikt.

De nieuwe Eed:
Ik zweer/beloof dat ik mijn beroep als verpleegkundige/verzorgende * op een verantwoorde en betrouwbare wijze zal uitoefenen. Dat betekent:
– dat ik zorgvragers goed zal verzorgen, hun lijden zal verlichten en hen zal helpen de best mogelijke kwaliteit van leven te realiseren
– dat ik de belangen van de zorgvragers centraal stel en bij de zorgverlening zoveel mogelijk rekening houd met hun opvattingen
– dat ik de zorgvragers geen schade zal toebrengen
– dat ik geheim houd wat mij in vertrouwen is verteld of wat mij ter kennis is gekomen en waarvan ik kan begrijpen dat het vertrouwelijk van aard is
– dat ik mijn eigen kennis en vaardigheden en die van collega’s zal bevorderen
– dat ik de grenzen van mijn deskundigheid en verantwoordelijkheid erken
– dat ik mij inzet voor een goede samenwerking met andere zorgverleners
– dat ik mij, binnen het kader van mijn beroepsuitoefening, inzet voor de bevordering van de volksgezondheid en het welzijn van de samenleving
– dat ik het beroep van verpleegkundige/verzorgende hoog houd
– dat ik de beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden als leidraad voor mijn handelen zal gebruiken

Dat beloof ik of Zo waarlijk helpe mij God almachtig**

* Afhankelijk van wat van toepassing is
**De term ‘God’ mag je desgewenst vervangen door de naam die bij jouw religie hoort.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen