Hoe bipolaire stoornis ontstaat

Array

bipolaire stoornisAstrid van der Schot speurde tijdens haar promotieonderzoek naar factoren die de kans verhogen dat mensen en bipolaire stoornis ontwikkelen. Een bipolaire stoornis is een stoornis die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen Van der Schot verzamelde daarom gegevens van 53 tweelingen met een bipolaire stoornis en 67 gezonde tweelingparen. Ze analyseerde obstetrische complicaties, veranderingen in vingerafdrukken, life-events, autoimmuunthyroiditis met verhoogd niveau van thyroperoxidase antibodies (TPO’s), schoolprestaties en structurele hersenafwijkingen.

In het tweede deel van haar proefschrift beschrijft ze functionele veranderingen in het ‘affectieve netwerk’. Dit netwerk is betrokken bij de verwerking en regulatie van emoties bij patienten met een bipolaire stoornis. Ze keek naar de invloed van stemming op hersenactiviteit bij bewuste en onbewuste verwerking van emoties (blij en angstig) op gezichten.

Van der Schot werkte ook mee aan het Handboek bipolaire stoornissen dat eerder dit jaar verscheen

26-11-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Astrid van der Schot, Geneeskunde Proefschrift: The bipolar puzzle, adding new pieces Promotor 1: Prof.dr. R.S. Kahn Promotor 2: Prof.dr. W.A. Nolen Copromotor 1: Dr. M. Vink

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Hoe bipolaire stoornis ontstaat"

  1. Handboek bipolaire stoornissen | Medicalfacts

    […] aspecten – 125 Marco Boks, Astrid van der Schot en Neeltje van […]

Comments are closed.

Recente artikelen