Amsterdamse eerstelijn trots op wat reeds is bereikt

Array

amsterdammertjeWel tien disciplines deden mee aan de plenaire discussie op het congres van de Amsterdamse eerstelijn in cultureel centrum De Meervaart op donderdagavond 29 oktober. Op de vraag Waar ben je trots op? kreeg Prof. Dr. Guus Schrijvers, die deze discussie leidde, tal van goede voorbeelden. Kleinschalige ketenzorg rond chronische zieken in de ene wijk, palliatieve zorg in de andere en oefen- en ergotherapeuten die aan de slag zijn rond leefstijlbeïnvloeding in een derde wijk. Er is in Amsterdam sprake van een nieuwe golf van samenwerking na de gezondheidscentra van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, aldus Rien van Hoeve. Hij is directeur van Eerstelijn Amsterdam, de ondersteuningsorganisatie die het congres organiseerde. Aan de plenaire discussie ging een openingslezing van Prof. Dr. Guus Schrijvers vooraf. Schrijvers schetste een toekomst voor de eerstelijn in Amsterdam, waarin een grootschalige Eerstelijn Organisatie (ELO) kleinschalige samenwerkingsverbanden per wijk ondersteunt bij het ontwikkelen van protocollen, het onderhandelen met de zorgverzekeraar, het organiseren inrichten van de samenwerking en het juridisch vastleggen van verantwoordelijkheden van kwaliteit van zorg en financien.

De toekomstschets van Prof. Dr. Guus Schrijvers viel niet bij iedereen in goede aarde. Ten eerste waren er onder de 200 congresgangers deelnemers die vreesden dat de marktwerking alle samenwerking kapot maakt. Ten tweede waren er deelnemers die de ketenzorg zoals ingevuld met functionele bekostiging door AGIS Zorgverzekeringen en Minister Klink niet zien zitten. Laat ons zelf invulling geven aan die samenwerking, was hun reactie. Ten derde waren er zorgprofessionals die allergisch reageerde op zijn voorstellen van een ELO die centraal de wijken ondersteunt. Vroeg of laat leidt dat centraal ondersteunen toch ook tot centralisatie van het uitvoerende werk en wordt dat alleen maar vergaderen. Deze groep trok vergelijkingen met het onderwijs en met de schaalvergroting van de thuiszorg.

Aan de andere kant kreeg Prof. Dr. Guus Schrijvers voor mijn pleidooi ook complimenten, want zoals een deelnemer zei: zonder organisatorische verbanden en ondersteuning daarbij redt de eerstelijn niet. Wil je meer weten over de Amsterdamse eerstelijn? Surf dan naar www.1stelijnamsterdam.nl Wil je de PPP’s inzien van mijn lezing? Klik dan hier en bekijk de plaatjes. Op vrijdag 6 november organiseert het Julius Centrum samen met de Zorggroep Almere, het ROS Collectief (de gezamenlijke Regionale Ondersteunings Structuren voor de eerstelijn, ROS’sen) en de Landelijke Vereniging voor Georganiseerde Eerstelijn (LVG) een nationaal congres over recente ontwikkelingen in de eerstelijn. De titel van dat congres luidt: Kleinschaligheid op grote schaal. Als het Amsterdamse congres een voorbode is, vinden discussies op 6.11 plaats vol trots, passie, boosheid en angst over marktwerking. Wil je naar het congres in Almere? Klik dan hier, lees de brochure, schrijf je in en deel je passie en kennis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen