Onderzoek: 72% jeugdhulpverleners heeft te weinig tijd voor kinderen

Array

bureaucratieOnderzoek SP: 72% jeugdhulpverleners heeft te weinig tijd voor kinderen

Ruim zeven op de tien jeugdhulpverleners geven aan dat zij onvoldoende tijd hebben om het kind voldoende begeleiding te bieden. Dat is één van de uitkomsten van het SP- onderzoek “De jeugdhulpverlener aan het woord” onder bijna 2000 jeugdhulpverleners. SP-Kamerlid Marianne Langkamp: “Doorgeslagen registratiezucht, hoge werkdruk en enorme bureaucratie maken de jeugdzorg inefficient. De kerntaak van jeugdzorg is het kind en gezin begeleiden. Als men daar niet aan toekomt dan is er iets goed mis.”

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt is dat het huidige beleid niet heeft geleid tot verbeteringen in de dagelijkse praktijk van de jeugdhulpverlener. Bijna driekwart ervaart een hoge werkdruk en een ruime meerderheid (85%) wil meer tijd om gezinnen te helpen. Acht op de tien jeugdhulpverleners ziet in de bureaucratie de grootste bedreiging van de Jeugdzorg en een ruime meerderheid (60%) ziet de Centra voor Jeugd en Gezin als extra bureaucratische laag. Langkamp: “Minister Rouvoet is drie jaar bezig geweest met gerommel in de marge. Daarmee heeft hij kostbare tijd verspild.”

Langkamp doet op basis van het onderzoek een aantal aanbevelingen. Zo wil zij dat de vrijwillige hulpverlening van Bureau Jeugdzorg wordt ondergebracht bij de Centra Jeugd en Gezin. “Zo halen we één bureaucratische laag weg, en zorgen we ervoor dat Jeugdzorg stevig in de wijken verankerd wordt.” Ook pleit Langkamp voor een drastische beperking van registratie en indicatieformulieren. Langkamp: “Jeugdhulpverleners worden letterlijk bedolven onder het papierwerk, met als resultaat dat ze niet meer toekomen aan hulpverlenen. We moeten drastisch de bezem door deze papierwinkel halen.”

Enkele resultaten:
– Tussen de 59% en de 75% van de jeugdhulpverleners ervaart een te hoge werkdruk.
– 82% van de jeugdhulpverleners ziet de bureaucratie als grootste bedreiging voor de jeugdhulpverlening.
– Zeven van de tien jeugdhulpverleners (72%) vinden dat zij onvoldoende tijd hebben om de jeugdige voldoende begeleiding te bieden.
– Meer dan vier van de vijf jeugdhulpverleners (84%) willen meer tijd om hulp te verlenen in de gezinnen.
– Twee van de vijf jeugdhulpverleners zijn van mening dat de Centra voor Jeugd en Gezin geen waardevolle aanvulling zijn op de bestaande jeugdhulpverlening en niet zullen leiden tot betere samenwerking.
– Drie van de vijf jeugdhulpverleners (63%) willen geen marktwerking in de jeugdzorg.
РZeven van de tien jeugdhulpverleners (69%) vinden dat de jeugdzorg, de jeugd-geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor licht verstandelijk gehandicapte jeugd onder ̩̩n financiering en aansturing moeten vallen.

Enkele aanbevelingen:
– Meer tijd om de jeugdige / het gezin te begeleiden
– Registratie en verslaglegging worden tot een minimum beperkt
– Jeugdzorg in de wijk
– Geen marktwerking in de jeugdzorg
РE̩n financieringsstroom
– Geef de jeugdhulpverlener een stem

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen