Voorwaarden signalering kinderhandeling SEH verbeterd

Array

kindermishandelingDe voorwaarden op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen om kindermishandeling te signaleren zijn de afgelopen jaren verbeterd, maar er is nog geen sprake van een optimale situatie. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een vervolgonderzoek op het rapport uit 2007 ‘gebroken arm nog te vaak een ongelukje’.

De IGZ toetste in 90 ziekenhuizen of de voorwaarden voor een verantwoorde signalering aanwezig zijn op de spoedeisende hulp afdeling. Daarvoor ontwikkelde de IGZ een beoordelingskader met 11 onderwerpen. Een onderwerp scoorde verantwoord wanneer dit onderwerp in operationele vorm in het ziekenhuis aanwezig was. Zo is het bijvoorbeeld niet voldoende dat in het ziekenhuis een werkgroep kindermishandeling aanwezig is, maar deze werkgroep moet ook een relevante samenstelling hebben en daadwerkelijk regelmatig bij elkaar komen. Ziekenhuizen scoren in 2009 op veel meer onderwerpen verantwoord in vergelijking met het inspectieonderzoek uit 2007. Er is dus sprake is van een aanzienlijke vooruitgang, maar sommige onderwerpen blijven duidelijk achter. Zo heeft slechts een kwart van de ziekenhuizen voldoende SEH-medewerkers geschoold volgens een vastgelegd programma en minder dan de helft van de SEH-afdelingen houdt een adequate registratie bij van adviesaanvragen bij het AMK.

Ziekenhuizen moeten in december 2009 over de stand van zaken op de onderwerpen die begin 2009 nog niet in orde waren aan de IGZ rapporteren. Wanneer een ziekenhuis dan nog niet voldoet, verscherpt de IGZ haar toezicht en dwingt zonodig met bestuursrechtelijke maatregelen acties af om op korte termijn een verantwoorde signalering te bereiken.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen